La falcia: viure volant i volar per viure

És sens dubte un dels components del nostre paisatge. Els pobles i ciutats no serien el mateix sense els seus xiscles en vol, les seues acrobàcies davant de façanes o el seu planatge tranquil al capvespre sobre els nostres caps. Uns veïns molt viatgers que són a més uns grans consumidors de mosquits.

La seua arribada a partir de març porta el guirigall a les ciutats, i amb els seus acrobàtiques persecucions formen remolins al voltant dels campanars dels pobles. Amb això, ens avisen de l'arribada de la primavera i són part imprescindible d'ella. Hui us convido a saber una mica més sobre aquestes impressionants aus, i mirar al cel: en breu ens abandonaran, silenciosament. Res com saber què viatges realitzen, per a valorar encara més la seua marxa abans que, de sobte, notem que ja no hi són.

Les balenes de l'aire

Amb els seus frenètics vols, les falcies s'alimenten de xicotets insectes alats, com poden ser himenòpters, xinxes, neuròpters, etc. Entre els insectes que formen la seua dieta també s'inclouen els mosquits, de manera que els falcies són unes fantàstiques aliades davant els molestos mosquits de l'estiu. A aquests petits invertebrats que viuen suspesos en l'aire, se'ls coneix com aeroplancton i són capturats per les falcies mentre aquestes volen amb la boca oberta, com si de xicotetes balenes de l'aire es tractés.

Iniciatives com les que comencen a desenvolupar en algunes ciutats proporcionant llocs per a la nidificació per aquestes insecticides amb ales resulten molt encertades, ja que permeten millorar les poblacions de falcies mentre que es consciència sobre un dels beneficis de la natura urbana.

Foto: Niko López

Nòmades del vent

Dependents del aeroplacton, les falcies es veuen obligades a desplaçar-se contínuament a les regions en què aquest recurs és abundant. Per exemple, durant el període de nidificació, en el cas de produir grans tempestes, són capaços de desplaçar-se lluny de les seues colònies i les seues cries, a l'espera que amaine el temporal. Els pollastres, que poden romandre fins a una setmana sense aliment gràcies a l'acumulació de greixos en el seu cos i a entrar en un estat de letargia metabòlic similar a la hibernació, anomenat torpor. Amb el pas de les males condicions climatològiques, de nou atesos pels seus pares, els pollastres activen el metabolisme i es recuperen ràpidament amb una bona dosi de menjar portada pels seus progenitors.

Aquesta mateixa dependència del aeroplancton, molt més escàs a l'hivern a l'hemisferi nord, porta les falcies a desplaçar-se a l'Àfrica subsahariana. Recentment s'ha descrit com durant la hivernada les falcies es desplacen d'oest a est aprofitant-se de l'elevada productivitat dels aiguamolls i rius del cinturó tropical africà. Aquest periple els porta a passar una temporada al cel de la República Democràtica del Congo i, posteriorment, l'entorn dels llacs Victòria i Malawi, sobrevolant selves i sabanes arbustives d'Uganda, Kenya, Tanzània i Zàmbia, on s'ajunta amb les poblacions asiàtiques amb les que comparteix àrea d'hivernada.

Proveïment a les gasolineres de l'oceà

Un dels aspectes de la hivernada descrits gràcies als dispositius de geolocalització és l'existència per alguns exemplars d'una travessia marítima abans d'iniciar la migració prenupcial. El que inicialment es va considerar un error dels dispositius, no només es dóna en una quantitat significativa dels individus estudiats, sinó que, tal com s'explica té explicació biològica: durant el mes d'abril a la costa occidental de Àfrica té lloc una explosió d'insectes coincident amb l'època de pluges que concentra a milions de falcies alimentant-se frenèticament durant uns dies. Possiblement, els corrents d'aire arrosseguen grans masses de aeroplàncton oceà endins des del Golf de Guinea. Les falcies segueixen aquest enorme bufet lliure, que utilitzen per carregar les reserves preparant-se per tornar a Europa. Gràcies a aquest repostatge en aquesta enorme gasolinera arrossegada pel vent, les falcies poden tornar als seus llocs de cria a un ritme endimoniat, arribant a recórrer 1000 km en un sol dia amb velocitats al voltant de 90 km / h.

Ruta anual de dos falcies obtinguda mitjançant geolocalitzadors. SEO / BirdLife

Potser la nostra visió antropocèntrica ens porta a considerar que, per reproduir-se en la nostra regió, les falcies són aus europees. No obstant això, les dades aportades per l'estudi d'aus a les que s'han equipat amb dispositius de seguiment per satèl·lit mostren que al llarg del cicle anual, una falcia tot just està 3 mesos a Europa, 2 de migració i 7 en les zones de hivernada a l'Àfrica.

Dos anys sense posar-se

Alguns d'aquestes falcies tornen amb ganes: porten des que van nàixer sense tocar el terra, i les adaptacions a la vida en vol fan que les falcies semblen oblidar que existeix. No en va, s'alimenten en l'aire, de la mateixa manera que es fan la cort i copulen. Fins i tot dormen en vol, buscant corrents tèrmics, elevant-se fins a 2.000 metres d'altitud i entrant en un estat de "vigília" o "pilot automàtic". Únicament tornaran a posar-se per construir el seu niu en forats d'edificacions, incubar els ous i atendre els pollastres. Un moment que per les falcies arriba a partir dels dos anys, en l’etapa de la maduresa sexual.

De fet, és un terreny hostil. Les seues petites potes, llargues ales adaptades al vol ràpid i llargs recorreguts pràcticament els impedeixen alçar el vol des de terra. Per això, en ocasions si trobem una falcia que ha caigut a terra, n'hi haurà prou amb ajudar-la a volar per a salvar-la d'una més que probable predació o mort per inanició.

A finals de juliol, les falcies comencen a migrar en un viatge que els portarà a les seues casernes d'hivernada a l'Àfrica. Amb la seua partida, arriba el silenci i queda una mica de buit. Faltarà alguna cosa en el paisatge visual i sonor. No obstant això, aviat arribaran les aus migratòries centre i norteuropees a passar l'hivern a la conca mediterrània, també a pobles i ciutats, aconseguint que posem els nostres ulls i oïdes en ells i oblidem, encara que siga per uns mesos, que les falcies han marxat.

Etiquetes