La Finca el Pou en la Marjal de Nules un lloc excepcional

La finca del Pou recupera la seua millor versió després de les pluges passades. Els ocells acudeixen a alimentar-se i ja s'observen arpellots que podrien tornar a niar enguany si es donen les condicions adequades. El Grup d'Estudi i protecció dels Rapinyaires-Ecologistes en Acció (GER-EA) torna a demanar la suspensió de la caça, evitar la dessecació i que la zona siga declarada com a Reserva de Caça o Fauna i com ZEPA (Zona d'Especial Protecció per als Ocells).

L'espai protegit Marjal de Nules-Borriana, declarat com a zona LIC (Lloc d'Interés Comunitari) i ZEC (Zona d'Especial Conservació), en 2015 i amb agressions comptants com la dessecació total i l'abandó dels plans de gestió de l'espai protegit per la mateixa Administració, resisteix a desaparéixer.

Gràcies a les últimes pluges d'aquesta última setmana, estem veient la marjal en tota la seua esplendor, mantenint una làmina d'aigua molt important on els ocells estan trobant unes condicions d'aliment i refugi extraordinaris.

 Marjal de Nules, Finca del Pou mascle d'arpellot de marjal, espècie en perill d'extinció. Foto GER AE

És destacable la presència de l'arpellot de marjal (Circus aeruginosus), rapaç catalogada com a Espècie en Perill d'Extinció, i que en la primavera passada va nidificar per primera vegada una parella, traient quatre pollastres. Encara que aquest espai protegit continua tenint múltiples problemes, en aquest cap de setmana s'ha pogut comptabilitzar fins a 9 exemplars d'aquest rapinyaire en perill, al costat d'una femella d'arpellot pàl·lid (Circus cyaneus), espècie també protegida, a causa de la quantitat d'aigua acumulada, la qual cosa li dona molt més valor a la Finca del Pou inclòs en l'espai protegit.

Un gran problema és la presència contínua de caçadors i gossos en aquest xicotet enclavament, la qual cosa, d'una banda, fa que els ocells perillen i desapareguen i per una altra, les arpelles no poden allotjar-se en els seus dormidors i refugis. En més d'una ocasió, el Grup d'Estudi i protecció dels Rapinyaires-Ecologistes en Acció (GER-EA) s'ha demanat a l'administració que prohibisca la caça en aquesta zona de la finca del Pou, la millor zona dins de l'espai protegit, al que l'administració no ha donat resposta en aquest sentit.

 Arpellot de marjal buscant aliment. Finca Pou 13/11/2022. Foto GER AE

El GER-EA considera que sent la presència de l'arpella constant i lloc de nidificació, aquest lloc hauria de ser declarat, d'una banda, com a Reserva de Caça o Fauna i per una altra com ZEPA (Zona d'Especial Protecció per les aus), ja que aquest espai forma part de la xarxa de Natura 2000 d'importància europea i la nostra obligació és protegir tant el seu hàbitat com el de les espècies allí existents.

"Des del GER-EA no entenem com es permet la caça en espais únics i xicotets, que alberguen gran quantitat d'espècies d'ocells i una altra fauna, alguna catalogada en perill d'extinció, amb l'agreujant de la contaminació de sòls i aigües per l'cumulè de plom dels cartutxos. Considerem que tant l'administració (Conselleria i Ajuntament) com la Federació de Caça i els vedats existents, haurien de ser més sensibles cap a aquestes espècies, evitant en la finca del Pou tant la dessecació de la marjal com suspendre la caça".


Etiquetes