LA FIRA DE LES SOLUCIONS

De les més xicotetes a les més grans, les empreses dedicades a resoldre problemes mediambientals formen un sector que cada vegada representa un major pes dins l’economia. La recent edició d’Ecofira, a Fira Valencia, ha servit com un gran aparador de propostes innovadores i de renovació constant.

Entrar a és com accedir a una gran centre comercial de propostes molt variades. La sensació és multiplica per cinc en el cas que ens ocupa, perquè en tres dies es va concentrar la celebració . Tot un conjunt de propostes relacionades amb empreses que treballen en el sector relacionat amb el medi ambient.

El tractament de residus i l’aprofitament d’aigua són els objectius centrals de bona part de les 164 empreses i firmes reunides en la present convocatòria. Entre les propostes més noves destaquen contenidors intel.ligents i combustibles derivats de residus.

Incentiu per reciclatge

Una de les innovacions amb més repercussió és l’anomenat “incentiu per reciclatge”. Un sistema que ofereix a qualsevol ciutadà la possibilitat d’obtindre descomptes en comerços o en impostos municipals a canvi d’introduir en una màquina envasos, piles i altres deixalles. Un sistema que s’ha introduït en municipis com Vila-real.

La exportació de tecnologia i sistemes de tractament ambientals a altres parts del món és altra de les línies de treball de moltes empreses valencianes del sector. Nombroses aplicacions mediambientals s’amaguen darrere dels processos informàtics destinats a les “smart cities”, per a reduir la despesa energètica de les ciutats. Entre els sistemes ja introduïts trobem els comptadors amb vida pròpia que s’estan introduint a la ciutat de València. Uns aparells que, per exemple, poden detectar de manera immediata una fuga d’aigua en la xàrcia.

Projectes LIFE

Els fons LIFE de la Unió Europea donen suport a diverses iniciatives destinades al món empresarial presentades en Ecofira. Entre elles una varietat de projectes destinats a reduir i a reaprofitar la gran quantitat de residus tòxics que genera la industria tèxtil, que està donant resultats a Alcoi.

Etiquetes