La Generalitat dóna per finalitzat el projecte Port Mediterrani que amenaçava les Moles.

Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat donarà carpetada al projecte Intu Mediterrani que amenaçava les Moles de Paterna. Intu Found València SL, promotor del macrocentre comercial Port Mediterrani, no ha aportat el milió d'euros que li exigia la Conselleria per a tornar a realitzar una avaluació ambiental de la iniciativa. La Coordinadora per la Protecció de Les Moles ha valorat molt positivament aquesta renúncia que aplana el camí per a la protecció del Paratge Natural dels Moles

Llegó el dia 15 de juny i la promotora del projecte no va aportar l'aval d'un milió d'euros que li exigia la Generalitat per a tornar a realitzar una avaluació ambiental de la iniciativa. S'acaba així un projecte començat fa deu anys pel govern del PP d'Alberto Fabra i que ha tingut gran oposició ciutadana, ja que el macroprojecte suposava la destrucció d'un pulmó verd per a València i tota la zona de Paterna. El projecte d'Intu, un macrocentre comercial de grans dimensions, tenia previst instal·lar-se en el Paratge Natural dels Moles, una àmplia zona situada en el terme municipal de Paterna i que alberga fauna i flora protegida, com a teixons, Teucrium edetanum, i ocells migradors.


La Coordinadora per la Protecció dels Moles, en nota de premsa, ha valorat molt positivament la retirada de la transnacional britànica "El desistiment d'Intu posa fi a un malson de més de deu anys i obre un futur esperançador sota el paraigua protector del Parc Natural del Túria" ha manifestat Merche Cruz la portaveu de la Coordinadora.

La lluita es va iniciar fa més de trenta anys

La coordinadora recorda que la lluita per la protecció dels Moles es va iniciar fa més de trenta anys, encara que va ser a partir de la presentació del projecte de la multinacional britànica quan la ciutadania paternera va prendre consciència de la necessitat de la seua protecció. Cal recordar que el paratge és utilitzat habitualment per a passejar, córrer, anar amb bicicleta i una infinitat d'activitats en harmonia amb la naturalesa i que han convertit als Moles en el pulmó verd de tota la comarca.


En aquest sentit, la portaveu de l'entitat conservacionista, Merche Cruz, ha felicitat a tota la ciutadania perquè la seua lluita, durant aquests últims anys, ha tingut com recompensa la recuperació d'aquest espai per al seu ús públic. "Hem resistit com la mata del jonc, que només es pot arrencar si s'estira un a un els seus joncs, però mai si s'estira tota la mata. I això ha estat possible gràcies a la nostra unió, convicció i perseverança davant un enemic, la multinacional britànica, que se'ns presentava com un veritable Goliat disposat a arrasar-ho tot".

Demanen responsabilitat als gestors públics perquè no continuen caient en la megalomania

La portaveu de la Coordinadora ha volgut destacar, també, l'actitud de l'alcalde de Paterna respecte al projecte especulatiu. "El que ha passat avui hauria de fer reflexionar a Sagredo, que va actuar més com a comercial de l'empresa estrangera que com a representant de la ciutadania de Paterna. Si les paterneres i paterners no haguérem impedit amb la nostra lluita constant la instal·lació de Port Mediterrani, ara ens trobaríem davant una mola de formigó completament abandonada, ja que Intu va entrar en concurs de creditors al desembre i no hauria pogut fer-se càrrec d'un projecte que naixia ja mort tenint en compte la crisi del sector en tota Europa".


Cruz demana responsabilitat als gestors públics perquè no continuen caient en la megalomania ni en la promoció de projectes especulatius que "ni són necessaris, ni aporten absolutament res a la ciutadania". Estem davant un nou paradigma marcat per l'emergència climàtica, qui no estiga disposat a fer passos en el sentit correcte, que s'aparte, ha sentenciat.

La portaveu de l'entitat conservacionista ha manifestat la intenció de la Coordinadora de centrar-se en la protecció definitiva del paratge, així com tirar una mà, sempre que se'ns requerisca, per a la gestió de l'espai natural, com feia fins ara amb la neteja i clausura d'abocadors il·legals.

200 avals en menys de 12 hores

La dificultat que ha experimentat Intu per a aconseguir els diners necessaris per a reiniciar la tramitació d'ATE de Port Mediterrani contrasta amb la facilitat amb la qual la Coordinadora ha aconseguit els 200 avals necessaris per a passar el primer sedàs dels pressupostos participatius de la Generalitat Valenciana.

El col·lectiu de defensa del territori que va presentar un projecte de rutes, una ciclista i una altra per als vianants, per a connectar l'anell verd metropolità amb el bosc de la Vallesa i el Parc Fluvial, va aconseguir els vots necessaris en un temps rècord, posant-se al capdavant com el projecte més votat pels ciutadans.

El projecte preveu, a més, la senyalització d'aquells llocs d'interés com la paredassa del Terrer, les trinxeres de la guerra civil, el refugi de pastor, l'aljub, etc. I també una passarel·la -per als vianants que comunique el barri de Lloma Llarga (Valterna) amb el paratge natural.


"És molt satisfactori comprovar com la majoria de projectes que s'han presentat tenen a veure amb la mobilitat sostenible, la protecció i neteja del medi ambient o la conservació del patrimoni. Hi ha projectes espectaculars entre els presentats, així que és un orgull haver aconseguit els 200 avals necessaris en tan sols 12 hores tenint en compte el nivell dels altres projectes", ha manifestat el portaveu de la Coordinadora.

El període de validació de projectes mitjançant l'aval popular finalitza el 27 de juny. A partir d'aquí, la conselleria de Participació avaluarà la viabilitat dels projectes que podran ser votats entre el 14 i el 30 de setembre.


Etiquetes