La gestió de l’aigua

Els usos d’aquest recurs limitat protagonitzen el programa 45 del Samarucdigita

A La Carta À Punt Mèdia


Després de la passada entrega, centrada en el cicle de l’aigua, el Samarucdigital dedica un segon capítol a aquest recurs tan preuat, aquesta vegada però des de la perspectiva de la utilització que en fem. Fem bon ús de l’aigua? Aquesta serà la gran pregunta, tant individual com col·lectiva, del programa 45. Els punts que conformen i als quals intentarem donar resposta en aquest programa són: com emprem l’aigua a casa, al camp i a la indústria, i com afecta la pressió turística.


Entrevista amb Sergio Arroyo

Les comarques del sud de la Comunitat Valenciana es troben entre les que més pateixen les conseqüències de la sequera. Amb Sergio Arroyo, portaveu d’ Amics de les zones Humides del Sud d’Alacant (AHSA), una associació conservacionista que promou la protecció, l’estudi i la divulgació de tot allò relacionat amb les zones humides del sud, repassem els millors i pitjors usos de l’aigua al sud del sud


Sergio Arroyo, portaveu d’AHSA


Entrevista amb Enrique Cabrera

De la natura, passem als nuclis urbans. Enrique Cabrera és catedràtic de mecànica de fluids de la Universitat Politècnica de València i vicepresident d’IWA (International Water Association). Té més de 20 anys d’experiència en la gestió de serveis d’aigua urbans. Amb ell, aprofitarem per conéixer la gestió i l’ús que es fa de l’aigua a les ciutats, de les pèrdues i dels nous sistemes que s’estan implantant, com també, de tot allò que ens faça entendre com és d’important fer un ús responsable.


Enrique Cabrera, catedràtic de mecànica de fluids de la UPV


Entrevista amb Joaquín Parra

Un dels punts més conflictius de l’ús agrícola de l’aigua al nostre territori es localitza al Baix Segura. Joaquín Parra és professor honorífic de l’Escola Politècnica Superior d’Oriola (UMH) i, com a Síndic General del Jutjat d’Aigües d’Oriola, s’encarrega de coordinar els assumptes i les disputes de tots els síndics de les díhuit sèquies que depenen del jutjat. Amb ell parlem per saber fins a quin punt se’n fa un bon ús de l’aigua i si caldrà plantejar-se el cultiu intensiu en una zona amb tanta escassesa.




Entrevista Vicent Sales

D’agricultura també parlem amb Vicent Sales, llicenciat en Geografia i Història i enginyer tècnic agrícola. És president de la Fundació Assut, entitat que té per objectiu la conservació del paisatge i la seua biodiversitat, i que treballa en una tasca de mecenatge per a la defensa del patrimoni natural. Amb Sales abordem la contaminació com un dels principals problemes per al cicle de l’aigua. Aquesta fundació treballa, a més, en diversos projectes a l’Albufera, un dels reservoris d’aigua més importants i amb més contaminants que tenim al nostre territori.


Vicent Sales, presidente de la Fundación Assut


Tertúlia amb Enrique Cabrera i Vicent Sales

La sostenibilitat dels sistemes de cultiu i les espècies que cultivem, els usos en turisme i a les grans ciutats i els problemes que comporten així com les solucions que es poden donar, centraran el temps de la tertúlia en què Reis Juan i Batiste Miguel conversaran amb Enrique Cabrera i Vicent Sales. Com sempre, incloem les preguntes, reflexions i dubtes que els nostres seguidors comparteixen a les xarxes del Samarucdigital.




La Finestra del Samaruc

Aquesta setmana la Finestra del Samaruc ens l’obri Hèctor Molina, agricultor de Vila-real, emprenedor i director de El3ments, un projecte empresarial agrícola de recuperació de llavors tradicionals per a combatre l'abandonament dels cultius. Amb ell viatgem a la serra d'Espadà, a la província de Castelló.


El So de la Natura

Una de les essències del Samarucdigital és tranportar-vos a la natura a través dels seus sons. El nostre company Batiste Miguel ens proposa de nou jugar amb el So de la Natura per escoltar el so de l’element protagonista del programa en situacions ben diferents.





Etiquetes