La hivernada de les aus en les zones humides mediterrànies

En el cinquè programa de samarucdigital en À Punt parlem de la hivernada de les aus on els aiguamolls mediterranis juguen un paper fonamental.

Escolta-ho en À Punt Mèdia

En el cinquè programa de Samarucdigital en À Punt parlem de la hivernada de les aus on els aiguamolls mediterranis juguen un paper fonamental. La passada setmana ens va sorprendre la notícia de l’incendi de la Marjal dels Moros, un aiguamoll protegit ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) i catalogat per la Unió Europea com a zona de singular rellevància per a la conservació de l’avifauna amenaçada d’extinció, així que el cinqué Samarucdigital comença analitzant la situació amb una entrevista a Nacho Lacomba, degà del Col·legi de Biòlegs de València.  Reis Juan entrevistará a Pablo Vera tècnic de l’oficina de València de SEO Birdlife, una de les més importants organitzacions conservacionistes de les aus. A més, parlem sobre la importància de les aus i la seua biodiversitat i ens introduirem en una opció turística cada volta més exitosa: el turisme ornitològic. En el temps de la tertúlia debatrem si l’equilibri ecològic de les aus és compatible amb els caçadors humans amb Carla Reig, primera dona directiva de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana i pluricampiona de caça menor amb gos així com Pablo Vera, membre de l’organització de conservació de les aus SEO Birdlife. Per acabar, Batiste Miguel ens durà el so de la natura del programa. Podrem endevinar quin és el so que ens proposa? 

Incendi de la Marjal dels Moros. Foto: Álvaro Olavarría

Entrevista a Nacho Lacomba

Nacho Lacomba és degà del Col·legi de Biòlegs de València. Parlem amb ell per analitzar l’impacte ecològic de l’incendi que es va originar la passada setmana a la Marjal del Moro (L’Horta Nord) i que afecta a un aiguamoll d’alt valor ecològic en un moment crucial de l’any: l’època d’hivernada per a les aus que migren cap a climes temperats com el de la Comunitat Valenciana. 

Entrevista a Pablo Vera

Pablo Vera és tècnic de l’oficina de València de SEO Birdlife, una de les més importants organitzacions conservacionistes de les aus. Parlarem sobre la importància de les aus com bioindicadors i de mantenir la seua biodiversitat. A més, reflexionarem al voltant del concepte de la hivernada i sobre el paper que juguen els aiguamolls en aquest fenòmen, així com la responsabilitat que suposa ser un territori de destí d’hivernada d’aus. 


Reportatge: turisme ornitològic

Al reportatge vos proposem una idea. Una manera d’experimentar la vida: Passejar per la natura escoltant els sons del medi ambient i reconeguent les aus que sonen al teu voltant. Imagina que, a més, t’acompanya en el passeig una persona experta en aus. T’agrada? Te’n véns? El birding o birdwatching, conegut com avistament d’aus, és una activitat turística que cada vegada resulta més atractiva. Lluny de destorbar les aus, el seu objectiu és conèixer-les i estimar-les. De la mà de Virgili Beltrán, membre de l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, Pilar Almenar s'endinsa en el fascinant món del Turisme Ornitològic

Carla Reig i Pablo Vera.

Tertúlia  amb Carla Reig

En el temps de la tertúlia, debatrem sobre la convivència de la caça i la conservació. És compatible i possible la conservació de les espècies d’aus i la caça? Per abordar el tema, comptarem amb la presència de Carla Reig, primera dona directiva de la Federació de Caça de la Comunitat Valenciana i pluricampiona de caça menor amb gos així com Pablo Vera, membre de l’organització de conservació SEO Birdlife. 

Sons de la Natura

Al cinqué So de la Natura, Batiste Miguel ens proposa sons del medi ambient per endevinar a les xarxes socials abans que acabe el programa i diguem la resposta. Ho endevinarem hui?


#Sonatura5 la solució: Un fred matí de gener clareja en el Racó de l’Olla, en el Parc Natural de L’Albufera, centenars d’aus de diferents espècies donen la benvinguda al nou dia.

Etiquetes