La marjal d'Almenara, un paradís ornitològic

La marjal d'Almenara s'ha convertit en un dels aiguamolls millor conservats de la Comunitat Valenciana. Hem acompanyat a Virgili Beltrán, d'Actio Birding, en una de les rutes ornitològiques per aquesta marjal que es coneix amb detall, organitzades per l'Ajuntament d'Almenara.

La Marjal d'Almenara és un aiguamoll que s'estén entre les comarques de la Plana Baixa i el Camp de Morvedre i els límits geogràfics del qual els marcarien les desembocadures del riu Belcaire al nord i el Palància al sud. Com la resta d'aiguamolls litorals ha patit una gran pressió antròpica per a obtenir terres de cultiu, la qual cosa unida a la sobreexplotació dels aqüífers la van portar pràcticament a la dessecació a la fi del s. XX.

No obstant això les iniciatives de conservació i restauració dutes a terme de manera conjunta per ONGs conservacionistes com AE-Agró, la Conselleria de Medi Ambient i l'Ajuntament d'Almenara han permés la recuperació dels diferents hàbitats d'aquest espai natural que li ha valgut la declaració de la Generalitat Valenciana com a zona humida protegida.

Gran varietat d'hàbitats característics del paisatge costaner mediterrani

Dins dels límits del paratge es pot trobar una gran varietat d'hàbitats característics del paisatge costaner mediterrani com les dunes costaneres, on cria l'amenaçat corriolet, i els saladars, amb presència d'una flora característica i una avifauna associada que va canviant en funció de l'època de l'any i que inclou des de limícoles com la camallonga a passeriformes com cagamànecs i que s'incrementen en període de migració amb espècies escasses en el nostre territori com la titeta de Richard, per citar alguna.

Però en l'espai natural destaquen els hàbitats inundats com les llacunes conegudes com Els Estanys i les torberes calcàries, moltes transformades en arrossars, que acullen milers d'ocells, tant residents com hivernants o en migració, que conformarien una extensa llista amb més de 200 espècies. Des dels majestuosos flamencs que fan les delícies dels visitants, passant pels tornassolats picaports, fins a petits passeriformes com la xitxarra mostatxuda o l'espectacular Blauet, un centelleig blau que solca séquies i llacunes en vol rasant, l'aiguamoll ofereix oportunitats per a gaudir del birding en qualsevol època de l'any.

 Els majestuosos flamencs que fan les delícies dels visitants

La llista d'espècies que un observador d'ocells pot trobar aquí continuaria amb un bon número d'enaltides, algunes extremadament amenaçades com la rosseta; gran varietat de garses de diferent port i comportament, des de el magnífic agró blau als petits gomets passant per les gregàries garsetas blanques i esplugabous i un bon nombre de gavines. Entre elles destacarien les dues típicament mediterrànies: la gavia corsa i la gavina capnegra.

I continuaríem amb un llarguíssim etcètera en el qual no volem deixar d'assenyalar a l'espectacular gall de canyar, ni la presència de rapinyaires com l'arpellot de marjal i l'àguila pescadora la presència de la qual és regular a l'hivern i en pas migratori.

I el contrapunt a Els Estanys el posen les zones muntanyenques situades a l'oest on apareix el matoll mediterrani i els boscos de pi blanc i on l'activitat humana ha generat nous hàbitats com a cultius de cítric i, sobretot, parets rocoses que són ambients ideals per la merla blava o el duc.

 L'espectacular gall de canyar. Foto: Virgilio Beltrán

Importància rellevant per a la conservació dels ocells

Actualment podem dir que Els Estanys d'Almenara, i tota la Marjal, tenen una importància rellevant per a la conservació dels ocells, per ser una de les zones humides millor conservades que queden en el litoral de la Comunitat Valenciana. Un patrimoni natural que l'Ajuntament d'Almenara considera de vital importància que mereix conservar pel retorn social i econòmic dels serveis ecosistèmics que ens brinda la seua varietat d'ambients i la seua rica diversitat.

Per aquest motiu, s'ha dotat als Estanys d'Almenara no sols d'infraestructures i serveis destinats a l'oci responsable i al turisme de naturalesa que garantisquen el gaudi ordenat de l'espai, sinó que la hi ha dotat d'una Aula de Naturalesa per a la realització d'activitats d'Educació Ambiental amb una Exposició didàctica pensada per a un ús mixt per part de la població escolar i els visitants.

A més està prevista la realització d'activitats de turisme ornitològic "per a tots els públics" en forma de rutes guiades per l'aiguamoll com la que vam poder dur a terme durant la Setmana Santa i que va gravar l'equip de Samarucdigital. La Marjal d'Almenara, en un espai ideal per a la pràctica del "birdwatching" i per al desenvolupament d'activitats de turisme ornitològic com les que ofereix ACTIO Birding.


Etiquetes