La migració de les aus

El programa 40 del Samarucdigital s’endinsa en el viatge de les aus migratòries

A La Carta À Punt Mèdia

En el primer programa de la quarta temporada vos proposem un viatge fascinant, el que fan les aus migratòries cada any. Els desplaçaments estacionals regulars d’aquestes espècies, que poden arribar a volar desenes de milers de quilòmetres sortejant barreres físiques, ecològiques o meteorològiques són moviments en resposta a canvis en la disponibilitat d’aliments, de l’hàbitat o del clima. Els ecosistemes de la Comunitat Valenciana tenen molt a contar-nos dels viatges de les aus en tindre un paper fonamental en la migració com a hàbitat de destinació o com a àrea de descans. Milers d’individus deixen els durs hiverns de les zones del nord per assentar-se a latituds del centre i sud d’Europa, com passa a la resta de continents, encara que també algunes espècies arriben fins a Àfrica.

Pablo Vera, ornitòleg i tècnic de SEO-Birdlife a València


Entrevista a Pablo Vera

Per saber per què moltes espècies d’aus deixen el seu lloc habitual i emprenen el viatge,  com saben on han d’anar i si el canvi climàtic i global, amb l’augment de les temperatures que comporta, els afecta en el seu cicle d'alimentació, d’aparellament i de reproducció, la nostra presentadora Reis Juan conversa amb Pablo Vera, tècnic de SEO-Birdlife a València. Aquest ornitòleg ens explica com la migració de les aus, uns éssers vius amb no més de 20 grams de pes i un cervell xicotet que guarda una mena de brúixola que els ajuda a orientar-se, es tracta d’una lluita per la supervivència, d’una viatge marcat per la recerca de disponibilitat d’aliment, ja que, recorda Vera, la majoria d’aus migratòries són insectívores. Perquè el concepte d’aus migratòries és ample, també tractem les diferències entre les aus estivals, hivernals i de pas.


Vicent Ferrís, guarda de Columbrets, biòleg, naturalista i anellador professional d’aus

                                                                 

Entrevista a Vicent Ferrís

També ens centrarem en l’antropització, l'ocupació del territori pels humans, que fa que algunes espècies d'aus ho tinguen difícil per a trobar llocs adients en la seua migració cap a llocs càlids on poder menjar. De tant en tant però, les aus troben paradisos, espais lliures de la presència humana que els ofereixen la tranquil·litat necessària per instal·lar-se. Un d'aquests paradisos és Columbrets, el conjunt de vora una vintena d'illots, de roques enmig de la mar agrupats en 4 grups o conjunts. Tot i rebre moltes visites, este arxipèlag no està habitat per la nostra espècie i açò les converteix en un hàbitat privilegiat per a un gran nombre d'espècies. De Columbrets, espai protegit com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció de les Aus), on s’han identificat vora 230 espècies d’aus migratòries, parlem amb Vicent Ferris, guarda de d’aquests illots, a més de biòleg, naturalista i anellador professional d’aus, que participa al projecte Piccole Isole, d’anellament científic, que es du a terme a la majoria dels països del Mediterrani des de 1988 a càrrec de l’Instituto Nazionale per la Fauna Selvatica (Itàlia).

Tertúlia amb Pablo Vera i Vicent Ferrís, moderat per Reis Juan


Tertúlia amb Pablo Vera i Vicent Ferrís

L’espai de la tertúlia aprofundix en el coneixement de la vida de les aus migratòries a través de detalls tan curiosos des de per què servix mesurar les plomes o el tarso de les aus, quines dades aporta l’anellament, com va començar l’humà a atendre la migració de les aus al segle XIX, per què el canvi climàtic afecta de manera positiva al viatge migratori d’algunes espècies d’aus i com modifica als cicles de reproducció de les aus i els insectes, a quin paper juga l’humà a la ruta migratòria en aspectes com la destrucció dels hàbitats i l’activitat cinergètica que ha minvat o destruït poblacions d’espècies com ara la tórtora europea i el colom americà, i com pot sensibilitzar-se socialment la protecció de les espècies migratòries, que promou el Conveni de Bonn des de 1979. Tots aspectes els analitza Reis Juan amb els dos entrevistats que ens acompanyen al programa, Pablo Vera i Vicent Ferrís.


La finestra del Samaruc PGM40

Encetem una nova secció al Samarucdigital, “La Finestra del Samaruc”. Cada dilluns guaitem per la finestra amb alguna persona ben coneguda per totes i tots perquè ens done a conéixer el seu paisatge més estimat. Comencem amb el presentador, còmic, monologuista i buscaparaules Eugeni Alemany, que ens descriu la Muntanyeta dels Sants (Sueca).




So de la natura

El so de la natura ens acosta el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals, de la mà del nostre company Batiste Miguel. Al programa 40 del Samarucdigital, escoltem als abellerols (Merops apiaster). Ha passat el temps de criança i aquestes aus s'apleguen en grans grups per a iniciar el llarg viatge.







Etiquetes