La muntanya de Romeu, refugi del guerriller

El paratge natural de Romeu, al terme de Sagunt, està considerat el pulmó verd d’aquesta zona del Camp de Morvedre, amb importants valors naturals i paisatgístics així com un valuós patrimoni etnològic i antropològic.

L’any 1812 els francesos ajusticiaven a la plaça del mercat de València el guerriller saguntí Josep Romeu i Parras, comandant dels batallons de milícia urbana de Morvedre durant la Guerra de la Independència. Aquest guerriller dona nom a la muntanya on es va guarir de ser ajusticiat, una muntanya que hui dia encara conserva la seua casa-refugi.

Però la Muntanya de Romeu no solament guarda la historia d’aquest guerriller, sinó que és la zona forestal més pròxima a la ciutat de Sagunt i conserva entre les seues vessants nombrosos aljubs (com el del Corretger, de Romeu o de Sansano), diverses zones recreatives, així com les restes d’un poblat ibèric de l’edat de bronze situat al pic dels Corbs.


En quant a la flora del paratge, cal destacar els espartars i matollars aromàtics en la zona est, arrasada per l’incendi que al 1993 sofria la Muntanya de Romeu, però en la que sobreviuen espècies endèmiques com Centaurea saguntina o Sideritis juryi; així com la garriga, la màquia i el bosc de pi blanc al vessant oest, on no va arribar l’incendi. A més, des del municipi s’estan realitzant tasques de repoblació amb carrasques, lledoners i roures valencians.

La fauna de la Muntanya de Romeu es caracteritza per la seua diversitat i adaptació a les diferents zones del paratge: a les zones més solellades, el visitant podrà veure fardatxos, serps i altres rèptils; a les zones de bocs més profund, porcs senglars, esquirols, teixos i gats salvatges. A més, conviuen nombroses subespècies –algunes protegides-, de ratpenats, com els Myotis myotis, Myotis blythi o Myotis nattereri, entre altres. En quant a les aus, a la Muntanya de Romeu podrem trobar àguiles de panxa blanca, mussols, xoriguers i fins i tot, el rapinyaire més gran del món: el gran duc.


L’ampliació de la pedrera, la controvèrsia

L’any 2006 es redactava el Pla Especial de Conservació d’aquest paratge, un pla que en l’actualitat segueix sense firmar-se i deixa desprotegida la Muntanya de Romeu, amenaçada per una possible ampliació de la pedrera del Salt del Llop, ubicada al mateix paratge natural, tot i que aquesta muntanya està declarada com Muntanya d’Utilitat Pública.

Tot i que l’any 2010 la denegava aquesta ampliació, l’empresa gestora de la pedrera, la francesa Lafarge, amenaçava aquest estiu amb tancar la seua planta de cement (també ubicada al terme de Sagunt) si no podia seguir explotant els terrenys situats a la Muntanya de Romeu, explotació que suposaria un gran impacte paisatgístic en la zona, segons explica Jordi Cotina, responsable de medi ambient del . “Un altre problema, a banda de l'impacte ambiental i visual que produiria , son els nombrosos veïns afectats per l'activitat de la pedrera a les urbanitzacions de Bonilles, Romeu i Tres Barrancs al no haver cap distància de seguretat amb les cases”, afegeix.

Des del Centre d’Estudis del Camp de Morvedre segueixen treballant per aconseguir que la Muntanya de Romeu siga declarada Paratge Natural Municipal, encara que asseguren que existeixen pressions de Lafarge per ampliar fins l’any 2030 la concessió municipal per gestionar la pedrera (concessió que finalitza l’any 2017).


 

Etiquetes