La Pedrera de Godella, un cràter no volcànic

El naturalista de camp Rafael Escrig ens acompanya, al costat de Fernando Bellón, en el recorregut que podria ser una reserva natural, si algú es responsabilitzara de la seua cura. Mentrestant, la Pedrera de Godella sobreviu en el seu gegantesc forat, maleïda i oblidada per les autoritats, i convertida en un runar.

Centenars d'anys traient pedra de la mateixa pedrera produeixen un cràter immens. La Pedrera de Godella, localitat situada al nord-oest de la ciutat de València, no s'utilitza des de fa mig segle. La seua explotació més intensa va començar fa cinc-cents anys."Com cinc-cents? Des del paleolític ja se suposa que s'explotava això. I els romans, evidentment. Això no són cinc-cents, són dos mil anys. D'ací van eixir les pedres per a construir molts dels edificis del centre històric de València, San Miguel de los Reyes i per a l'ampliació del Port de València" comenta el botànic Rafael Escrig

Escrig ha realitzat un catàleg d'urgència en el qual inclou unes cent espècies de plantes, herbes i arbustos. Però estima que pot haver-hi moltes més, el que requereix un estudi més minuciós. "Tractant-se d'un lloc que ningú trepitja, això és un descampat total. Ací hi ha espècies autòctones, mediterrànies. I espècies al·lòctones, invasores, que han vingut de les urbanitzacions que tenim al voltant. I al cap dels anys es naturalitzaran".

La garrofera, el pi i l'olivera són les plantes mediterrànies de major port en el llit de la pedrera. Però també es troben plantes autòctones com la coroneta de frare Globularia alypum o la cua de gat Sedum sediforme.


Entre les plantes invasores n'hi ha curioses, com l'aromo Acàcia farnesiana o el palo verde Parkinsonia culeata, que ha trobat el seu terreny propici per al creixement, àrid i pedregós, amb una bona insolació.

La iuca és una altra planta americana, portada potser pels ocells que volen al voltant de la pedrera i les urbanitzacions que l'envolten.

Podria convertir-se la Pedrera en un jardí botànic?

Per a Rafael Escrig s'ha creat un paisatge nou amb gran valor cultural i patrimonial. "L'ideal en aquest espai seria deixar-lo com està. La meravella d'aquestes parets de roca. En una pedrera es tendeix a revertir el paisatge perquè no es note que hi havia una explotació. Tanmateix, en aquest cas jo crec que això no seria l'apropiat. La bellesa d'aqueixes pedres i la història que estan contant"

Un espai artificialment creat s'ha omplit de plantes pròpies del terreny i exòtiques, i atrau una fauna que l'ha transformada en el seu hàbitat. La Pedrera de Godella és ja una reserva que mereix i necessita protecció, després d'una neteja intensiva i extensiva.

Rafael Escrig i Fernando Bellón



Etiquetes