La població de sisó comú s’ha reduït a la meitat en deu anys

El sisó comú (Tetrax tetrax) ha estat declarat Au de l'Any per SEO / BirdLife. Durant 2017 la societat científica i conservacionista dedicarà diverses accions dirigides a millorar l'estat de conservació de l’espècie, típica d'entorns agraris. Les aus lligades als camps de cultiu són precisament les més amenaçades a la península ibèrica i, dins d'elles, el sisó una de les que mostren tendències poblacionals més negatives.

La població de sisó comú s'ha reduït a la meitat en els últims deu anys, segons les dades provisionals del II Cens que està elaborant SEO-Birdlife. De seguir així, segons el grup conservacionista, el sisó s'acostarà perillosament a l'extinció. El sisó és una xicoteta avitarda, d'entre 700 i 900 grams de pes, l'àrea de distribució s'estenia antany des de l'oest d'Europa i el nord-oest d'Àfrica fins a les estepes de l'Àsia central. No obstant això, s'ha extingit ja en nombrosos països: a l'Àfrica només persisteix una mínima població al Marroc i, a Europa, tan sols queden aus al sector occidental, concretament a Espanya, Portugal, França i Sardenya; i en l'extrem est, a partir del sud de Rússia. A la Comunitat Valenciana les poblacions són escasses i es concentren en algunes zones de la Vall d’Aiora, la Costera i l’Alt Vinalopó.

Les poblacions més importants d'Europa

En ser les poblacions espanyoles les més importants d'Europa, el país té una evident responsabilitat internacional en la conservació de l'espècie. Únicament a Rússia i Kazakhstan queden comunitats de semblant rellevància.

El sisó té un plomatge marró una mica cridaner per a camuflar-se en els camps de cereal i les pastures seques que constitueixen el seu hàbitat. A la primavera, els mascles muden les  plomes per adquirir una vistosa combinació blanca i negra, visible a gran distància. Amb el seu vestit de gala, es desplacen a "cantaders" tradicionals, sempre els mateixos, per desenvolupar el seguici nupcial, potser el tret més cridaner en aquesta espècie.

"A SEO-BirdLife donem el salt pel sisó. Es tracta d'una de les aus més emblemàtiques de la península ibèrica i necessita ajuda. Habitual en els camps dels nostres avis, la seva presència s'ha vist reduïda i pot ser que els nostres fills mai arribin a veure-ho ", explica la directora executiva de SEO-BirdLife, Asunción Ruiz.

"La situació del sisó és, lamentablement, un bon exemple de la precària realitat que viu el camp. S'uneix a aus tan familiars per a tots com la guatlla o la tórtora, totes elles en declivi. Hem de tornar la vida al camp i això és una cosa que podem fer entre tots, com a consumidors, prenent consciència de la manera en què es cultiven i produeixen els nostres aliments ", afegeix.


Disminució d'un 23%

L'evolució conjunta de les poblacions de les 25 espècies associades a mitjans agrícoles analitzades en el programa SACRE mostra una disminució del 23% d'entre 1998 i 2015. D'elles, quatre exhibeixen reduccions especialment alarmants: la guatlla comuna, el botxí, l'hortolà groc i el sisó.

El greu declivi poblacional que està patint a nivell europeu ha motivat que siga catalogada com a espècie "vulnerable" en el Catàleg espanyol d'espècies amenaçades i en la Llista Vermella de les Aus d'Europa. A més, l'espècie està inclosa en l'annex I de la Directiva d'Aus de la Unió Europea, on s'inclouen aquelles que seran objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat, i està protegit en 11 comunitats autònomes.

L'evolució tan negativa de les poblacions del sisó i del conjunt de les espècies associades als camps de cultiu es pot atribuir, en línies generals, a la destrucció o transformació dels seus hàbitats -els camps de cereal i pasturatge-, deguda a pràctiques agrícoles intensives, o l'abandonament.

Aspectes concrets de la intensificació agrària inclouen la desaparició de límits i marges, que són vitals per al sisó; la substitució dels camps de cereal de secà per oliveres, ametllers, vinyes o regadius; i l'increment en l'ús de pesticides, que redueixen dràsticament les poblacions d'invertebrats i la diversitat de plantes que els sisons i moltes altres espècies necessiten per alimentar-se i tirar endavant les seues cries.

Mortalitat no natural

A això se sumen puntualment causes de mortalitat no natural degudes a la maquinària agrícola, particularment sobre ous i pollastres, les col·lisions contra tanques i línies elèctriques, la caça il·legal i els atropellaments. I en moltes zones, la pèrdua directa d'hàbitat a causa de repoblacions forestals, carreteres i urbanitzacions.

Des de fa temps s'apliquen a Espanya mesures agroambientals, en el marc de la Política Agrària Comuna (PAC), destinades a pal·liar els efectes perniciosos de l'agricultura moderna sobre la biodiversitat però està clar que, per a moltes espècies d'aus, estan resultant insuficients. La conservació del sisó, en particular, requereix accions decidides i específiques  molt més enllà de les mesures agroambientals assajades fins a la data, especialment a les zones de la Xarxa Natura 2000 amb presència de l'espècie.

La col·laboració ciutadana en les zones agrícoles és de summa importància a l'hora de posar en marxa mesures de conservació del sisó. Els avisos sobre exemplars morts o ferits, o de circumstàncies que impliquen la destrucció d'hàbitat, especialment en època de cria, poden arribar a ser claus. A més, participar en els programes de seguiment d'aus de SEO / BirdLife ajudarà a tindre més informació sobre esta i altres espècies.


L'elecció de la cistella de la compra

D'altra banda, triant productes respectuosos amb la biodiversitat a la cistella de la compra es contribueix a mantenir i millorar els paisatges en els quals viu el sisó, al costat d'altres espècies d'ambients agraris.

En el seguici es combinen puntades de peu a terra, inconfusibles reclams vocals i salts amb aleteig que generen un característic xiuxiueig. Dit xiuxiueig, a causa de l'existència d'una ploma més curta entre les de l'extrem de l'ala, es deixa sentir també en les aus en vol i explica el nom de l'espècie.

Etiquetes