La ruta botànica del riu Millars

Al tram baix del riu Millars, en el paratge natural conegut com el Termet de Vila-real (Castelló) es troba un bosquet de ribera molt ben conservat per on discorre una ruta fresca i humida ideal per a tota la família. És la ruta botànica dedicada a un famós farmacèutic i botànic vila-realenc anomenat Manuel Calduch i Almela.

El Millars és el riu més important de les comarques castellonenques. Naix al Castellar, (Terol), a 1600 metres d'altitud a la serra de Gúdar i després de recórrer 156 quilòmetres desemboca entre les poblacions de Borriana i Almassora. És difícil trobar trams baixos de rius valencians amb la vegetació de ribera ben conservada i cursos fluvials que no estiguen canalitzats. Però el Millars en el seu tram final és una excepció. El riu discorre encaixat entre materials geològics recents. Té un gran valor paisatgístic i ecològic com a excepcional ambient de ribera perfectament conservat en molts indrets. Un d'ells és precisament la ruta botànica dedicada al famós farmacèutic i botànic vila-realenc Manuel Calduch i Almela. La UNESCO va qualificar el seu herbari com un dels millors del món amb més de 6 mil mostres diferents d'arreu la nostra geografia. Per exemple el famós ungüent anomenat Suavina va ser un invent de l'il·lustre botànic Calduch.

El Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars

El  format pels ajuntaments de Borriana, Almassora i Vila-real juntament amb la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana és l'encarregat de vetlar per la conservació del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars. Entre moltes altres responsabilitats vigila el bon ús que fa la ciutadania de les rutes que transiten pel paratge. Una de les més utilitzades és la ruta botànica que s'inicia a l'assut de Vila-real i finalitza a l'ermita de Santa Quitèria d'Almassora. Per exemple més de 70 mil alumnes de molts pobles i ciutats de diverses comarques castellonenques i valencianes l'han recorreguda en els darrers 30 anys. El sender incorpora una gran quantitat d'elements adequats per a la formació, no sols de xiquets i xiquetes sinó també de qualsevol persona: un esplèndid bosquet de ribera, plantes rupícoles, un assut, diverses ermites, molins, séquies, un xicotet embassament i el riu Millars circulant plàcid i tranquil.

Una ruta per a tot l'any

Qualsevol moment de l'any és adequat per a caminar per la ruta botànica de Vila-real. Es tracta d'un recorregut curt de poc més de 4 quilòmetres, entre anar i tornar. El camí discorre pel marge dret del riu i està orientat al nord, la qual cosa fa que siga molt fresc durant els mesos més calorosos de l'any. Existeix un moment màgic per a recórrer la ruta com és la primavera. El caminant podrà gaudir de tota la floració típica de la ruta i a més si té ganes de parar-se a escoltar els sorolls de la natura, descobrirà el cant de diverses aus de la ribera i la remor quieta de l'aigua.


Etiquetes