La ruta dels ponts penjants de Chulilla

Chulilla és un dels pobles més coneguts a nivell europeu per a la pràctica de l’escalada. Però també comença a ser-ho per als amants del senderisme des que fa un parell d’anys es va habilitar la coneguda ruta dels “pantaners”, a través de la qual recorrem les gorges del riu Túria. Este itinerari que, compta amb dos ponts penjants, ha esdevingut en tot un emblema per al municipi.

Ens havien parlat molt d’esta ruta que coincideix amb l’antic camí que recorrien els obrers que, en els anys 50, treballaven en la construcció de l’embassament de Loriguilla i que majoritàriament s’allotjaven a Chulilla. Tant ens havien parlat d’este recorregut, espectacular alhora que senzill, que no hem pogut deixar passar per alt visitar esta carismàtica població de la comarca dels Serrans.

La ruta dels “pantaners”, que és com així l’han batejat, parteix des del mateix poble fins arribar a les Gorges del riu Túria. En la primera part de l’excursió, bordegem la part superior dels tallats mentre ens endinsem pel El riu ha creat una profunda gola de parets verticals que arriben als 80 metres d’alçada. En este tram, el Túria travessa la roca calcària i constitueix un impressionant canó.

La reconstrucció del pont

L’aparició d’unes escales, les quals feien servir els mateixos obrers del pantà, ens condueixen al primer pont penjant que travessa un riu encaixonat. La sensació d’aventura, d’estar en un lloc únic, és total. La reconstrucció del pont es va dur a terme l’any 2013, després que la riuada del 57 s’enduguera este pas que aleshores comunicava Chulilla amb l’embassament.

En situar-nos al mateix nivell del riu, la vegetació de ribera apareix exuberant. Sorprén, d’una altra banda, com de poblades d’escaladors estan les parets del canó. Ens han contat que Chulilla atrau esportistes de primer nivell vinguts de diferents indrets del planeta. Els escaladors recorden, salvant distàncies, la figura valenta del “ganxer”. Fins l’arribada del transport terrestre a motor a principis del segle XX, ells eren els encarregats de la conducció de troncs de fusta a través del riu Túria fins al port de València.

Amansar el Túria

L’itinerari, de poc més de cinc quilòmetres en sentit lineal, que ens condueix a l’embassament de Loriguilla travessa un segon pont penjant habilitat per als senderistes actuals. Avancem riu amunt fins elevar-nos sobre el pantà que va originar esta ruta, abans concebuda com una forma d’accés al lloc de treball. Una vegada arribats a esta massa d’aigua que regula el cabal i les fortes avingudes d’aigua del riu Túria, refem el camí a Chulilla. Recórrer de nou el canó, en camí de tornada, és un plaer per als sentits. Els nombrosos senderistes i escaladors que visiten este indret en són ben conscients.



Etiquetes