“L'Agroecologia és l'únic instrument per a enfrontar el canvi climàtic en el món rural”

Entrevista a Miguel Angel Altieri. L'agroecologia és una ciència basada en l'experiència dels xicotets i mitjans llauradors , en l'observació de les tècniques aplicades segons els usos tradicionals i en la investigació acadèmica dels cultius i de les seues plagues. L'home que ha donat categoria científica a este camp de treball és el xilè Miguel Ángel Altieri, biòleg especialitzat en entomologia, professor a la Universitat de Berkeley, a Califòrnia.

Altieri presideix la Sociedad Científica Latinoamericana de Agroecología (SOCLA) , i ha visitat Espanya per participar en diversos cursos i seminaris. Un d'ells ha tingut lloc a la Universitat Politècnica de València  , el IV Curs Internacional d'Agroecologia i Desenvolupament Rural Sostenible, organitzat per la Fundació Institut d'Agricultura Ecològica i Sostenible (FIAES) i el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI) .

Maria Josep Payà, agrònoma i col·laboradora de Samaruc Digital va entrevistar a Miguel Angel Altieri davant les càmeres. El vídeo que apareix sota aquestes línies conté l'entrevista sencera, en la qual Altieri fa un balanç dels seus trenta anys d'investigació, posant especial èmfasi en el paper clau dels xicotets agricultors llatinoamericans, que transmeten la seua experiència de generació en generació des de l'aparició de l'agricultura en el continent.

La diferència entre agroecologia i agricultura ecològica, l'acaparament de terres, el ferri domini de les multinacionals productores d'agroquímics i posseïdores de patents de llavors, i els resultats espectaculars de l'agroecologia en condicions climàtiques adverses són alguns dels temes que es desgranen en esta entrevista.

Etiquetes