L'agroecologia mostra que la humanitat evoluciona gràcies a la cooperació

L'agroecologia torna a estar present a la Universitat Politècnica de València. Està en marxa el quart mòdul del V Curs d'Agroecologia, Agricultura Urbana, Sobirania Alimentària i Cooperació al Desenvolupament Rural.

Està organitzat per una xarxa d'institucions de diversos països, compromeses amb el tema: La Multiversidad de Agroecologia, Biodiversidad y Culturas, la Escuela de Agroecologia por la Pau, la Cooperación i el Desarrollo Rural "Adolfo Pérez Esquivel", FIAES, la Universidad de la Lacuna i CERAI, en col·laboració amb la FAO, el Instituto Canario de Investigaciones Agrarias (ICIA), la Generalitat Valenciana, la Universitat Politècnica de València i Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.

L'objectiu general del curs és demostrar que el cultiu saludable i ecològic és possible i barat. La Agroecologia, com a eina pràctica i com a enfocament científic, aborda a través de les seues tres dimensions (ecològica-productiva, socioeconòmica i polític-cultural) les diverses formes de transició cap a sistemes agroalimentaris més sostenibles, des de l’horta fins a les formes d'organització del consum i les polítiques públiques.

Va dirigit a alumnes d'agronomia, a tècnics independents i de l'Administració, a llauradors i altres professionals del treball agrícola, a cooperatives i a consumidors.

El segon mòdul abasta les estratègies per a una transició agroecològica, amb el maneig d'indicadors de sostenibilitat. En el tercer mòdul, s'observa la salut dels agrosistemes, i descriu el maneig de plagues i malalties amb un control biològic. En el quart mòdul, es reflexiona i aprèn sobre els aspectes més pràctics de la agroeocología, com ara les bases de la oliviultura, citricultura, etc., combinant la presència en aules teòriques amb la visita a finques agroeológicas.

Dins el quart mòdul del curs van estar presents autoritzades figures de l'agroecologia, Manuel González de Molina, de la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla, i Víctor Manuel Toledo, de la Universidad Autónoma de México.

Manuel González de Molina sosté que cal polititzar la cuina per facilitar la transició a una agricultura sostenible i una alimentació saludable. El gegantí pes inert de l'agricultura convencional facilita la distribució i venda de productes sotmesos a tractaments químics, cosa que els consumidors prefereixen ignorar perquè el preu dels aliments tractats és més baix per l'explotació intensiva de la terra i del treball dels agricultors, que sobreviuen sense possibilitats de prosperar, a causa de la pressió dels monopolis de les empreses de plaguicides i fertilitzants i als grans distribuïdors.

El discurs dels promotors de l'agricultura ecològica i especialment de l'agroecologia intenta fer arribar al consumidor arguments i debats que li façan conscient del que mengem.

Víctor Manuel Toledo ha passat la seua vida acadèmica desenvolupant el contingut científic d'una disciplina aparentment nova, però que és tan vella com l'agricultura, uns deu mil anys. El seu camp d'investigació són els coneixements de l'ésser humà no reglats per la ciència, l'agricultura tradicional que apliquen més de mil milions d’agricultors del planeta. Víctor Toledo sosté que el valor d'este coneixement tradicional no només és fonamental sinó dominant, perquè si la ciència moderna té 300 anys d'antiguitat, este coneixement s'ha anat acumulant al llarg de milers d'anys, donant aliments i sentit a la vida de qui ens han precedit en la Terra.

Per a Víctor Toledo, la humanitat ha evolucionat i prosperat gràcies a la cooperació, cosa que el capitalisme pretén ignorar i canviar, amb conseqüències que poden ser desastroses per al conjunt dels éssers humans.

El cinquè mòdul tracta de la restauració de la fertilitat dels sòls, creació i maneig de bancs de micorizes, i es desenvoluparà al mes de juny.

Etiquetes