L'agroecologia va per barris

Finalment l'ajuntament de València s'ha posat les piles, i està fent campanya en els barris de la capital sobre les virtuts de l'agroecologia. Divendres 15 d'abril i dissabte 16 van tindre lloc dos events populars al mercat del Grao, en els Poblats Marítims, i a la plaça de Benimaclet.

Dos barris molt pròxims a l’horta han començat a expandir la llavor sembrava a la plaça de l’Ajuntament de València. El primer era  La Trobada per la Terra 2016, organitzada per la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, un barri molt actiu en cultura i agricultura.

El denominador comú ja es veu quin és: la Plataforma esmentada. Però la col·laboració de l'Ajuntament ha sigut decisiva. La regidoria d'Agricultura i Horta va començar a actuar en favor de l'agricultura ecològica i de proximitat en la Festa del 31 de gener ““De l’Horta a la Plaça””, un èxit multitudinari. I va prometre insistir per eixe camí en la mesura de les possibilitats de la legislaciò vigent, un poc constrictiva en la venda d'aliment al carrer. El pas següent, es va dir, era fer campanya en els barris. Ací està la prova dos mesos després.

Agricultura familiar

La participació ciutadana en la difusió i realització d'actes públics està assegurada gràcies a la Plataforma per la Sobirania Alimentària, amb la col·laboració de CERAI,  una altra organització sempre present en la promoció de l'agricultura familiar. I és veritat que l'objectiu familiar l'han tocat en la diana. La majoria aclaparadora dels visitants al Mercat del Grau i a la plaça de Benimaclet eren famílies de pares i mares joves amb xiquets menuts.


L'impacte generacional s'ha aconseguit. I no era senzill en el mercat del Grau. Es tracta d'un edifici amb certa categoria històrica i arquitectònica, situat al costat de les Drassanes, que ha perdut activitat en favor dels supermercats més potents. La iniciativa era donar-li una transfusió agroecològica, recolzada en una sèrie d'activitats socials, culturals i d'entreteniment, en especial pels més menuts, segons es pot vore en l'enllaç La Trobada per la Terra 2016 .

A Benimaclet, l'aposta estava guanyada des de el començament. És un barri rebossant d'activitats de tot gènere, i on l'acció comunitària en favor de l'agroecologia i de la solidaritat funciona des de fa una dècada.

En les entrevistes realitzades per SamarucDigital, que venen a continuació, està la prova de l'èxit de esta iniciativa que no tardarà a repetir-se.

Etiquetes