L’Arrel, 30 anys de restauració forestal

Samarucdigital va assistir a la jornada Reviu el bosc LAB per a commemorar els 30 anys de treballs en restauració forestal per part de la Colla Ecologista L'Arrel. Un èxit de convocatòria a la qual van assistir prop de 200 persones que van poder conéixer la labor desenvolupada per la colla ecologista d'Ontenient en aquests 30 anys i participar d'un menjar i tast de vins de la zona per a demostrar que és possible a l'interior despoblat un desenvolupament sostenible.

Em deia Ferran Gandia que Reviu el bosc LAB era una espècie d'experiment. Una manera de testar la repercussió del treball de 30 anys dedicats a la conservació i recuperació del bosc autòcton i la divulgació de valors mediambientals  per part de la Colla Ecologista L'Arrel. Una labor callada i sense ànim de lucre de gents que estimen la naturalesa i que amb 12.000 € en 30 anys han fet una labor magnífica per a la conservació del nostre territori. També per a comprovar el poder de convocatòria i seguir avant amb nous projectes de conservació i desenvolupament sostenibles a l'Espanya buidada i implicar tant agents privats com públics.


En el Centre cultural de la Caixa d'Ontinyent ple de públic, un emocionat Ferran Gandia recordava la història de l'associació ecologista des que deu xavals entre 13 i 17 anys d'Ontinyent van crear un viver municipal per a realitzar reforestacions  en 1989. Així va nàixer el Colectiu Ecologista Capità Cap de Canoa, per la sèrie de dibuixos animats de Canal 9. Feia el president de la colla un repàs a la labor desenvolupada per l'Arrel i a la filosofia del seu treball forestal no sempre ben entesa des de certs sectors. Però també una projecció de futur amb propostes concretes per al desenvolupament econòmic rural sostenible com és el pagament de compensacions als propietaris forestals pels serveis ecosistèmics de les seues masses forestals, de les quals ens beneficiem tots, que proposa Ricardo Almenar en el seu llibre El bosc protector.

Els prop de 200 assistents van poder comprovar insitu la labor realitzada per L'Arrel i visitar d'un NDR (Nucli de Dispersió i Reclam) per a veure els resultats de 30 anys de treball, en forma d'arbres de fins a 8 metres d'altura (roures de fulla petita, freixes de flor, arbocers, aurons, teixos, serveres, moixeres, carrasques,tamarius, llidoners, freixes de fulla estreta, àlbers), una bona compilació d'espècies arbustives i les caixes-niu instal·lades i altres mesures de gestió forestal sostenible. Un NDR que Samarucdigital va tindre l'oportunitat de visitar en el 2018 per al reportatge que encapçala aquest article.


Entre els participants en la jornada vam poder trobar a diferents col·lectius com Geograns (coordinat per Artemi Cerdà, catedràtic de geografia física de la Universitat de València), professors de l'IES núm. 26 La Misericòrdia (València), Club Integral de Muntanya (CIM-València), Acció Ecologista Agró, del Col·legi Oficialde Biòlegs de la Comunitat Valenciana (COBCV), El Brot (Canals), Societat d'Amics de la Serra d'Espadà, UVUA (Un Voluntari Un Arbre), València amb bici – AE-Agró, ADENE-Enguera, del Jovent Republicà (ERC), el professor de la Universitat d'Alacant (departament d'ecologia) i membre de l'IMEM Ramon Margalef, així com una representació municipal de l'Ajuntament d'Ontinyent, Sayo Gandia i Boronat, com a Regidora Coordinadora de l'Àrea de Política Econòmica, Sostenibilitat i Projectes Europeus i Natàlia Enguix i Martínez, com a Regidora Coordinadora de l'Àrea d'Igualtat i Govern Obert.

Es va comptar també amb la participació de Diego Marín i Fabra, Director General de Prevenció d'Incendis Forestals i de Francisco Javier Quesada i Ferre, Director General de Medi natural de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica. Aquest últim membre cofundador de la L'Arrel i que va destacar la part emocional de la Colla, en la qual té grans amics, el coneixement adquirit en tots aquests anys i la labor divulgativa i de conscienciació que desenvolupa en la zona.

Carles Arnal, polític i biòleg, present en la jornada, va destacar el caràcter voluntarista de la Colla i una demostració de com es pot regenerar el bosc sense destrossar, sense alterar i ajudant als processos naturals.

La jornada va acabar amb un menjar en la finca Torrefiel, la casa-palau dels Comtes de Torrefiel, als Alforins, amb presentació dels projectes de celler de Rafa Cambra i Fil·loxera & Cia.


Etiquetes