“L’eco-agro” negoci comença a ocupar un espai preocupant

La preocupació afecta als xicotets agricultors/es que intenten guanyar-se la vida treballant la terra dins els métodes agroecològics. Això és: parceles reduïdes de cultiu, varietats locals, venda directa i de proximitat en la mesura del possible, varietat de cultius naturals, no sintétics. En la segona part del IV Curs Internacional d'Agroecologia i Desenvolupament Sostenible, s'ha prestat atenció a les estrategies més pràctiques per a mantindre sistemes agraris sostenibles.

En les intervencions del doctor Manuel González de Molina es va tractar un tema que fins fa poc no havia rebut l'atenció acadèmica, encara que els agricultors bio sí s'estaven adonant del problema. Es diu “convencionalització”, i significa que l'agricultura ecològica comença a incrementar la seua escala en cultius de major superfície, en hivernacles, en distribució, de manera que es transformen en cultius convencionals, pero sense insumos químics. Manuel González de Molina va ser Director General d'Agricultura Ecològica de la Junta d'Andalucia i professor en la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla.


La certificació ha sigut un altre tema debatut en esta segona par del curs, organitzat per (Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional) y FIAE (Fundación Instituto de Agricultura Ecológica y Sostenible), i per l'Escola Superior d'Ingenyeria Agronòmica i del Medi Ambient de la UPV.

Com es sabut, hi ha un sistema de certificació oficial anomenat de “tercera part”. Un organisme privat o públic (en la Comunitat Valenciana el fa inspeccions en els camps on es cultiva eco i expedeix certificats que serveixen perquè els agricultors puguen publicitar els seus productes com a “Ecològics”. Eixe certificat té un preu, , que no sempre els xicotets agricultors poden pagar.

Si no es té el certificat no es pot exportar o vendre els productes sota la marca “Ecológics”. Hi ha molts agricultors menuts que no tenen certificat CAECV, però utilitzen l'anomenat Sistema Participatiu de Garantia. El els últims mesos el CAECV està rebent denúncies d'agricultors amb certificat que consideren competencia deslleial la venda de productes agraris no certificats com a ecológics, encara que els llauradors denunciats mantinguen un estricte control bio en el seu treball.

Sobre este tema ens ha parlat una altra participant en el Curs. Eva Torremocha Bouchet, vicepresidenta de (Federació Internacional de Moviments d'Agricultura Ecològica). IFOAM defén l'existència de SPGs, i busca un consens amb la Unió Europea perquè puguen coexistir els dos sistemes.


Etiquetes