L’ecologia dels rius

El programa 33 del Samarucdigital tracta el tema de l’ecologia dels rius. Dels grans, com el Túria i dels menuts com el Serpis o el Clariano.També d’aquells que no porten aigua, com el Carraixet, la rambla del riu Sec a Alacant.

Podcast À Punt Media

El sistema hídric dels rius i les rambles i la dinàmica dels seus sediments tenen una funció fonamental per a la salut dels ecosistemes i són crucials en la dinàmica costanera per la seua influència en la formació de les platges.

Riu Bohïlgues al Racò d'Ademuz

Entrevista a Francesca Segura

Francesca Segura és catedràtica de Geografia Física i s’ha especialitzat en Geomorfologia Fluvial, Hidrologia, Inundacions i Canvis Ambientals. A més, és membre numerària de l’Institut d’Estudis Catalans. Francesca Segura defensa que els canvis en els cicles climàtics no són cosa exclusivament de l’acció antròpica perquè en el quaternari es van donar canvis climàtics importants i aquesta acció no existia. Ningú com ella ens pot explicar quina és la funció dels rius, fins i tot (o sobretot) aquells que no porten aigua. També li demanarem la seua opinió sobre l’ús que fem dels recursos hídrics i l’ocupació de les zones pròximes als rius.

Francesca Segura, catedràtica de Geografia Física

Entrevista a David Campos

David Campos és responsable de projectes i comunicació de la Fundació Limne. Des de la fundació es promouen campanyes de conscienciació i neteja dels nostres rius. Com a expert en rates penades (Mammalia: Chiroptera), ha fet estudis sobre la població d’aquests mamífers a la ciutat d’Almassora. També n’ha fet sobre la població de la de tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa) al riu Serpis, concretament, al seu pas per Alcoi o sobre la presència de la Llúdria (Lutra lutra) a la desembocadura del riu Millars. Aprofitarem per preguntar-li sobre l’estat dels rius; tant des del punt de vista de les espècies que hi habiten com des del punt de vista de l’estat de conservació i neteja.

David Campos, responsable de projectes de la Fundació LIMNE

Entrevista a Marcos Morales Peláez

Marcos Morales és un jove biòleg, Màster en Comunicació Científica. Treballa de tècnic de Medi Ambient a l’ajuntament de Riba-roja de Túria, dins del programa ECO-Riba. S’encarrega de la campanya de divulgació i formació a les escoles, així com de la campanya d’apadrinament del llit del riu. Amb ell parlarem perquè és important que la gent que viu prop del riu, prenga consciència de la seua responsabilitat.

Marcos Morales, tècnic de Medi Ambient a Riba-roja del Túria

Tertúlia amb Francesca Segura, Marcos Morales i David Campos

Parlem amb els tres convidats a l’estudi de la gestió dels rius. Serà curiós veure què pensa Francesca de les construccions a la zona inundable del Túria al seu pas per Riba-roja, mentre Marcos ens conta tot el que fan per netejar i cuidar eixe tram del riu. També, com afecta la vida humana, tan pròxima a l’hàbitat d’espècies en perill d’extinció, com algunes rates penades o serps i tortugues d’aigua. Segur que entre els tres aporten solucions que ens facen més compatible la vida a vora riu amb la sostenibilitat i el manteniment de la biodiversitat.

Desembocadura del riu Segura en Guardamar

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens durà com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?


Etiquetes