Les campanetes de la Pegunta

Al barranc de la Pegunta, una torrentera ombrívola ubicada al peu del gegant Penyagolosa, creix una planta humil però de bellíssima florida anomenada lliri de neu (Galanthus nivalis). La planteta és singular per moltes raons però, pot ser la més important és que no sap esperar a que es fonguen les neus de l'hivern i de la primavera per a lluir les seus boniques flors acampanades.

El barranc de la Pegunta es localitza en el vessant nord del cim Penyagolosa, al terme castellonenc de Vistabella del Maestrat. En este costat de la falda muntanyenca la vegetació és molt variada i luxiriant. És una cara d'ombra ubicada a uns 1300 metres d'altitud on el sol arriba amb dificultat. La humitat de l'ambient permet l'aparició d'espècies vegetals rares, escasses i amenaçades com el teix, el grèvol o el lliri de neu que no més creixen a pocs indrets del territori valencià. L'any 1988 el Govern Valencià va declarar micorreserva de flora aquest paratge de poc més d'11 hectàrees d'amplitud a conseqüència de l'extraordinària importància botànica.

Una campaneta entre les neus

A final de l'hivern i primeres setmanes de la primavera hi ha protagonista singular d'entre totes les plantes i els arbres que ocupen la Pegunta. Es tracta del lliri de neu, una planta de poc més de 20 centímetres d'alçada que també rep els noms de flor blanca d'hivern, flor de neu, herba de cap blanc, llàgrimes de Sant Josep, viola blanca o viola d'hivern.

La floració del lliri de neu és molt avançat, entre els mesos de gener i març. En moltes ocasions la planta creix i lluís la seua única floreta acampanada quan la neu encara no s'ha desglaçat o falten nevades per caure, els arbres caducifolis continuen sense fulles i encara fa un fred que glaça el pensament.

Lliri de neu (Galanthus nivalis)

Preludi de primavera

Aquestes plantes viuen en grups a l'estrat herbaci dels boscos de ribera com el barranc de la Pegunta. És difícil no fixar-se en elles quan decideixen lluir a les totes, ja que formen rogles a terra com catifes més blanques que la neu. El lliri de neu és la flor del bosc que encara dorm l'hivern del fred negre però també ho és de la primavera de les últimes gelades i nevades de la temporada.

Etiquetes