Les energies renovables a casa nostra

La derogació de “l’impost al sol”, l’eliminació dels motors dièsel, les polítiques europees i la fixació dels preus de l’energia, les iniciatives de desconnectar-se de la xarxa convencional i la posada en marxa de cooperatives d’energia verda són els temes centrals del programa 48 del Samarucdigital.

A la Carta À Punt Mèdia
Des de fa anys, les energies renovables es presenten com el camí per a frenar l’escalfament global del planeta i la desfeta dels ecosistemes terrestres i marins dels quals depén la pervivència de les espècies que els habiten. El conegut “impost al sol”, imposat pel Govern espanyol del Partit Popular, va frenar l’expansió  de l’energia fotovoltaica de la qual gaudeixen altres països europeus. La derogació d’aquest impost, la decisió d’eliminar els motors dièsel en favor dels elèctrics són només algunes mesures que ens parlen de la pressa que hi ha per adaptar les societats a nous models energètics. Ara bé, quina és la situació que es viu a casa nostra? Aquesta serà la gran qüestió que planteja el programa 48 del #Samarucdigital.


                                                                                                                                 Ares dels Oms

Entrevista amb Rafael Giménez

Ares dels Oms és un poble menut de la comarca dels Serrans. Els vora 300 habitants d’aquesta població seran els primers en desconnectar-se de la xarxa elèctrica. Des de fa anys, en arribar l’hivern aquest poble pateix reiterades suspensions de subministrament elèctric, que poden arribar a les 36 hores sense subministrament i que solen coincidir en els mesos de més fred i de nevades. L’Ajuntament junt amb l’empresa municipal SERSUMA i la Universitat Politècnica de València van decidir buscar una solució. Fabricaran la seua pròpia energia per tal de poder-se “desenganxar” de la xarxa elèctrica en un termini de dos anys. Ens acompanya el seu alcalde, Rafael Giménez, perquè ens done els detalls del procés de desconnexió.

                                                                                                                   Miguel Ángel Capilla

Entrevista amb Miguel Ángel Capilla

Des de l’escenari polític, tenim a Miguel Ángel Capilla, assessor polític de Carolina Punset, dins del grup dels liberals europeus de les Comissions de Medi Ambient, Energia i Desenvolupament del Parlament Europeu. Aquest enginyer tècnic agrícola de formació ens explica les últimes decisions d’Europa respecte a l’impuls a les renovables i sobre el preu de l’energia.


                                                                                                       Pepe Talaverano

Entrevista amb Pepe Talaverano

Des de la part dels moviments socials, Pepe Talaverano, enginyer d’organització industrial i coordinador de la Plataforma per un Nou Model Energètic, ens apropa el treball que des de fa anys fa aquesta entitat per posar en marxa projectes d’energies renovables, de micromecenatge i de col·laboració amb diferents administracions. Amb ell, tractem les traves que posen les elèctriques a l’hora d’intentar promoure cooperatives d’energia verda.


                                                                                                                      Manuel Porcar

Entrevista amb Manuel Porcar

Manuel Porcar és biòleg i director del Grup de Biotecnologia i Biologia Sintètica de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes de la Universitat de València. Entre les seues línies d’investigació està la dels biocombustibles, en la qual es produeix energia a partir de microorganismes exotèrmics. La necessitat urgent d’abandonar els combustibles fòssils fa que, a nivell internacional, molts instituts d’investigació  treballen en noves formes d’energia. D’elles en parlem amb el professor Porcar, entre d’altres, dels bacteris utilitzats en les plaques solars que són resistents a temperatures molt elevades i del seu ús.

Tertúlia amb Rafael Giménez, Pepe Talaverano i Manuel Porcar

A la tertúlia, Reis Juan, Batiste Miguel i els tres convidats a l’estudi, Rafael Giménez, Pepe Talaverano i Manuel Porcar, intenten fer un dibuix general de la situació tant a casa nostra com a nivell global. D’una banda s’ha eliminat l’impost al sol, Europa està invertint en investigació energètica. D’altra banda, tant la Generalitat com el Govern d’Espanya aposten per l’energia renovable o l’energia verda. Ara bé, sembla que les grans empreses energètiques agafen la paella pel mànec i no és tan fàcil deslligar-se d’elles. Què cal fer? Com apostar a títol individual per l’energia renovable i quines són les conseqüències que es deriven d’apostar per un model o un altre. Aquestos seran els temes que debatem a la segona part del #SamarucDigitalRenovables.

La Finestra del Samaruc

Aquesta setmana, Vicent J. Martínez, catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, ens obri la Finestra del Samaruc per portar-nos a un paisatge d’adolescència, el Clot de les Tortugues, al terme de Picassent (Horta Sud).


El So de la Natura

De vegades, podem trobar la cueta blanca en zones d'ocupació humana, colonitzant nous hàbitats, fins i tot corrent per damunt les plaques d'energia solar mentre busca insectes voladors menuts per menjar. Aquesta au protagonitza el So de la Natura de Batiste Miguel al programa 48 del #Samarucdigital.