Les Gorges del Cabriol: l'asfalt que va donar pas a la conservació.

Hui us presentem el capítol pilot que realitzem a petició de Á Punt per a la segona temporada del programa de televisió Samarucdigital. Desgraciadament, i a pesar que ens van dir que els havia agradat, la temporada no es va fer per desinterés de la televisió pública. El vídeo ens endinsa en la part valenciana d'aquesta Reserva de la Biosfera, declarada parc natural en 2005, per a descobrir aqueixos valors naturals i culturals que atresora aquest territori de vinyes.

El programa va ser gravat en 2018, quan ja sabíem que les Gorges del Cabriol anava a ser declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO a l'any següent. El que ens dona la dimensió de la importància d'aquest paratge declarat en 2005 Parc Natural en la seua part Valenciana. Recordem que les reserves de la biosfera són ecosistemes reconeguts pel Programa sobre l'Home i la Biosfera de la UNESCO per fomentar solucions per a conciliar la conservació de la biodiversitat amb el seu ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l'educació.


El territori de la Vall del Cabriol declarat Reserva de la Biosfera engloba 52 municipis de les províncies d'Albacete, Conca i València, amb una superfície total de 424.922,59 hectàrees. Va ser declarada amb aquesta protecció al costat de l'Alt Túria el juny de 2019. El vídeo ens endinsa en la part valenciana per a descobrir aqueixos valors naturals i culturals que atresora aquest territori de vinyes.

Des de Penyes Blanques en Villargordo del Cabriel s'observa una àmplia panoràmica d'un lloc únic, frontera entre les nostres terres i Castella-la Manxa. Oriana i els nostres col·laboradors recorreran de nord a sud aquest lloc impressionant, per on solem passar a tota velocitat per l'A3.


Batiste Miguel, de la mà de Yolanda Monroig –de la Comissió de Dret ambiental d'Accio Ecologista Agro- donaran a conéixer la història de lluita dels ecologistes per a desviar l'autopista al seu tram actual, per tal de conservar les sorprenents Gorges del Cabriol i els Cuchillos.


En Tamayo, Oriana i Pablo Vera ens descobriran com Pascual López, investigador de l'Institut Cavanilles, treballa la tecnologia GPS per a conservar a l'àguila de panxa blanca. Junts visitaran el centre d'interpretació del Parc Natural.


Chema Rabasa, juntament amb Fran de l'empresa Ruting, ens mostraran llocs de gran valor cultural, com la Torre del Telègraf òptic del segle XIX declarat Bé d'Interés Cultural (BIC), les trinxeres de la Guerra d'Independència i les de la Guerra Civil i ens explicaran els moviments geològics que es van produir per a crear els famosos Cuchillos. Finalment, gaudirem de turisme actiu baixant en ràfting pel Riu Cabriol.


Etiquetes