Les oliveres a la Comunitat Valenciana, en vigilància intensiva

Una plaga que destrueix sense remei plantes llenyoses, especialment oliveres, vinyes i fruiteres amenaça des de les Illes Balears, on està causant greus danys. En tota la Península s'ha organitzat un operatiu per a detenir la seua entrada devastadora.

La Conselleria d'Agricultura manté des de fa mesos un dispositiu de control i vigilància sanitària per a evitar que el bacteri Xylella Fastidiosa, que ataca amb especial virulència a l'olivera, puga salta de les Illes Balears a la península. L'únic tractament contra aquesta plaga és arrancar els arbres afectats i els de el seu entorn, i procurar que no s'expandisca. La quantitat i la qualitat d'oliveres en la nostra Comunitat té un valor econòmic i agrícola enorme, i els esforços per detenir la invasió de Xylella són proporcionals. En el vídeo que precedeix, Roger Llanes, Director General de Producció Agrària de la Conselleria, i Ramón Mampel, secretari general de la Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, fan un resum d'aquest problema i de les mesures que s'han adoptat per a prevenir-ho.

Xylella fastidiosa. Foto: Valentain12

La Xylella és un bacteri que s'allotja en el xilema, que és el teixit llenyós pel qual circula la saba. La Xylella acaba assecant la planta, i pot afectar a oliveres, ametlers, vinyers, cítrics i una varietat d'arbres fruiters. El bacteri la transmeten diferents hemípteros, uns insectes voladors, que s'alimenten del xilema de les plantes. La Xylella es va descobrir en els anys setanta en la vinya, i en 2013 es va detectar a Turquia i a Itàlia, on va causar efectes devastadors, també en ametlers, baladres, romaní, ginesta i llorer.


Una negligència a identificar el bacteri va facilitar la seua expansió. En 2015 arribava a la illa de Còrsega, i posteriorment a la Costa Blava, encara que sembla que la subespècie de la Xylella francesa no té a veure amb la subespècie italiana. Aquesta varietat dispara l'alarma de la Unió Europea. El Ministeri d'Agricultura d'Espanya descobreix al novembre de 2016 la Xylella en un viver de Mallorca, localitzada en tres cirerers, però després es troba en ametlers, oliveres, pruneres i altres arbres llenyosos. A partir de gener de 2017 es prohibe l'eixida de les Illes Balears de qualsevol vegetal destinat a plantació dels gèneres afectats, i es prevé que si es troben aquests plantons en la península seran destruïts.

Alhora, la Conselleria d'Agricultura de la Comunitat estableix el dispositiu de control. En primer lloc, es demana als propietaris de les plantes a les quals afecta la Xylella que les vigilen i que al menor símptoma de contagi avisen als serveis tècnics. Es vigila especialment els vivers que compren i venen plantes, advertint que es destruirà tot aquell material importat de les Illes Balears. També s'ha elaborat un cartell que adverteix als passatgers en ports i aeroports amb transport a les Illes de l'obligació de no importar vegetals d'elles. I finalment, la Conselleria està desenvolupant un programa de xarrades en tota la Comunitat, realitzades per tècnics i especialistes, per a informar als agricultors de tot el relacionat amb aquest perillós bacteri. Els sindicats, les organitzacions agràries i totes aquelles relacionades amb l'agricultura col·laboren en aquest Pla Autonòmic de Contingència enfront de la Xylella fastidiosa. Pot trobar-se tota la informació precisa en aquesta pàgina web de la Conselleria:

http://www.agroambient.gva.es/agricultura/plagas-y-malas-hierbas

Etiquetes