Les raons del moment dolç de l’agricultura ecològica

L'agricultura ecològica valenciana passa per un moment dolç. L'any que ha acabat ha sigut el del primer Pla de Producció Agroecològica de la Comunitat. Samarucdigital ha recollit les impressions d'un dels llauradors “bio punters” a casa nostra, Enric Navarro. Calcula que continuarà l'increment de conversió de convencional a eco de terres de conreu, perquè a València no s'ha arribat ni de bon tros al sostre d'agricultura ecològica. Reconeix, com objecció a este panorama lluminós, el fet que l'Administració s'ha quedat quasi sense fons i sense recursos humans per a desenvolupar un pla que pot llançar l'agricultura ecològica cap a l'estratosfera, perquè els governs anteriors van ignorar el sector agrari.

Sol·licita Enric Navarro que es coordinen les iniciatives d'agricultors i diversos actors de l'administració, com ara la Conselleria d'Agricultura, els ajuntaments i les diputacions. D'esta manera els esforços per a promoure el cultiu, difondre els seus avantatges i formar els futurs llauradors crearan sinèrgies molt poderoses.

També suggereix que es desenvolupen polítiques de suport al sector ramader a les comarques valencianes de l'interior. És una estratègia, diu, que fixarà població en territoris on la densitat humana és molt baixa.

I es mostra confiat que la inèrcia del creixement agroecològic en la Comunitat Valenciana acabe quallant en centrals de compres que faciliten la distribució dels productes. Mercavalencia està preparant una “tira de comtar” agroecològica. I també diversos mercats municipals de la ciutat es disposen a reservar un lloc als agricultors eco i locals que vullguen vendre els seus productes, o a incentivar els que ja existeixen, com és el cas del mercat del Cabanyal.

El potencial de l'agricultura ecològica valenciana és enorme, sosté Enric Navarro, tant en vendes en el mercat interior com en les exportacions. Prova d'este panorama optimista és la inversió que ell acaba de fer per activar en dos anys l'explotació agroecològica de més de tres-centes fanecades de bancals en el terme municipal de Montcada, a l'Horta Nord de València.


Etiquetes