Les tortugues continuen viatge

La pesca accidental i la ingestió de plàstics són les principals causes de mortalitat de la tortuga babau, l’espècie més important al Mediterrani. El Centre de Recuperació de Fauna de la Generalitat ha recuperat més de 500 d’estos exemplars des de 1994. Les últimes 4 han sigut alliberades a la platja del Saler, a l’Albufera de València.

Quatre tortugues han tornat a la mar per a seguir el seu camí des de la platja del Saler, a València. Són quatre exemplars de Caretta caretta, coneguda com tortuga babaua, que havien sigut capturades de manera involuntària. És l’espècie més comuna al Mediterrani i la que més pateix els efectes de la pesca accidental. Cada any la flota de palangre de superfície espanyola captura unes 20.000 d’estes tortugues accidentalment segons l’associació WWF. Un 24 % moren directament i un 37% queden ferides pels hams o el fil de pescar.

Recuperar els exemplars ferits és l’objectiu de l’Arca de la Mar, que funciona com un hospital de tortugues a l’Oceanogràfic de València. Tot dins d’un sistema on col.laboren el centre de recuperació de fauna de la conselleria de Medi Ambient  (La Granja del Saler) i la Universitat de València. Els tècnics de fauna marina arrepleguen les tortugues ferides que troben els pescadors. Només cal telefonar al telèfon 112 perquè es facen càrrec d’elles i quan estan plenament recuperades són alliberades a la mar.


Més de 500 tortugues recuperades

Este sistema ha permés recuperar més 500 tortugues des de 1994, quan van començar a ser arreplegades a la Granja d’El Saler. D’elles 367 estaven vives i un 90 per cent han pogut tornar a la mar en bon estat. A més es produeix el fet excepcional que des de 2007 s’ha detectat la posta d’ous de tortuga babaua en diferents punts les costes valencianes. Un fet insòlit i de gran importància científica.

Nascudes el 9 d’Octubre

Els nius han sigut vigilats per voluntaris de l’associació Xaloc  fins el naixement de les cries, que en el últim cas va tindre la col.laboració del Parador de Turisme del Saler y la Unitat Militar d’Emergències (UME). D’ell va informar puntualment SamarucDigital en diferents reportatges fins el seu naixement el 9 d’Octubre de 2015. Estos rèptils marins són filopàtrics, es a dir, sempre tornen a criar al lloc on van nàixer.

La tortuga babaua, catalogada en perill d’extinció, compleix un important paper en la cadena alimentària marina. Un dels plats predilectes en el seu menú són los meduses, que tantes molèsties provoquen als humans. De fet altra causa important de mortalitat entre les tortugues són els plàstics que confonen amb el seu golós menjar. De moment, des de fa poc quatre tortugues més, amb les ferides ja curades, tornen a viatjar per aigües del Mediterrani en busca d’un nou futur.


Etiquetes