Les tortugues marines tornen un any més a niar en les costes valencianes

Un any més la tortuga babaua (Caretta caretta) torna a niar en les costes valencianes. És la setena que es registra en la Comunitat Valenciana des que es té registres. I cada vegada és més freqüent que ho facen en la costa mediterrània espanyola, on s'han detectat almenys sis nius de tortuga babaua i altres deu intents de posada. Samarucdigital porta des de 2015 seguint aquests anidamientos i reeixit programa de reintroducció.

La nit del 28 de setembre un avís al 112 d'un particular actiu l'Alerta Tortuga Nounat de la Xarxa de Varaments en la qual participen la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, la Universitat de València i la Fundació Oceanogràfic. Immediatament Jesús Tomás, de la Universitat de València i Assessor Científic de l'ONG Xaloc, amb suport de la Conselleria, tècnics del Oceanogràfic i la Policia Local del Puig aconseguia detectar el niu i realitzar un estudi de la posada.

En total es van trobar 120 ous, 57 presentaven la pela oberta, per la qual cosa, el més probable, és que la resta de nounats hagen aconseguit entrar a la mar. En total van néixer 70 nounats. Els tècnics també han pogut recuperar altres restes del niu que permetran ampliar la informació i l'estudi sobre l'espècie de tortuga babaua.La troballa d'alguns cadàvers de nounats trobats en el niu deixa veure la importància de la custòdia dels nius de tortuga marina fins a la seua eclosió. Tot indica que la tortuga va fresar fa aproximadament dos mesos, durant l'època de nidificació d'aquesta espècie, i ara han fet eclosió els ous. Tretze de les tortugues han estat traslladades pels veterinaris de la Fundació a les instal·lacions del Oceanogràfic on romandran amb totes les garanties per a facilitar el seu desenvolupament, tal com es va fer en 2020 amb els ous del niu que va aparéixer a Cullera.

Procés d'adaptació de l'espècie a les costes mediterrànies

Encara que la costa mediterrània espanyola no ha estat fins ara una àrea de nidificaciófreqüent de tortugues marines, la distribució de les implantacions de tortuga babaua s'ha ampliat i ara inclou també les costes del Mediterranioccidental -italianes, franceses i espanyoles i del nord d'Àfrica-. Estudiscientífics apunten al fet que podríem trobar-nos davant un procés d'adaptacióde l'espècie, derivat dels efectes del canvi global.

  Tortuga alliberada amb transmissor satèl·lit

Les activitats de seguiment desenvolupades sota el projecte LIFE INTERMARES, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el RepteDemogràfic, durant l'estiu han permés localitzar i protegir sis nius de tortuga babaua en diferents localitzacions de la costa mediterrània espanyola, com Tarragona, Barcelona o Almeria.

Un dels casos més cridaners va ser el d'una tortuga que va intentar fresar senseèxit a Salou (Tarragona), però sí que ho va aconseguir a la platja tarragonina de Calafell amb una posada de 146 ous, 85 dels quals van ser traslladats en la mateixaplatja, lluny de la línia de marea per a evitar el risc d'inundació. Laresta es van traslladar a incubadores artificials per a garantir la seua supervivència. Un altre cas d'èxit va ser la posada a Arenys de Mar (Barcelona) de 142 ous. A Almeria també va haver-hi una posada de tortuga babaua, en una cala pròxima a la platja de Carboneras, on van néixer 20 cries.

Programa de cria i reintroducció

Les petites tortugues seguiran protocol de "head-starting" durant un any en l'Arca de la Mar, la finalitat de la qual és aconseguir que els nounats aconseguisquen la grandària, pes i habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir a gran part dels seus depredadors naturals.

 Marta Muñoz, veterinària de la Fundació Oceanogràfic, pesant a un dels nounats

Passat l'any, seran retornades a la mar, algunes d'elles marcades amb transmissorssatel·litaris que permetran realitzar un seguiment dels seus moviments. Les experiències dutes a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència d'aquests animals en entrar a la mar estan entorn d'un 90%, cosa que significa un èxit del programa, atés que s'estima que, en condicions naturals, només sobreviu a la seua entrada a la mar una tortuga de cada mil que neixen.

Vídeos relacionats








Etiquetes