L'Institut d'Estudis Catalans de Barcelona dona la benvinguda a Samarucdigital

L'IEC i la seua filial, la Institució Catalana d'Història Natural (ICHN), conviden el portal transmèdia d'informació ambiental valencià a treballar conjuntament

SamarucDigital, el portal transmèdia d'informació ambiental valencià, s'ha presentat davant la societat catalana en un acte molt emotiu. La cita va tindre lloc a la sala Prat de la Riba al carrer del Carme 47 de Barcelona. La Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), filial de l'IEC, va ser l'encarregada d'introduir davant el públic de Barcelona aquest jove portal valencià amb 1 any de vida i especialitzat en tot tipus d'informació relacionada amb la natura, el medi ambient, l'agricultura ecològica i l'excursionisme, entre molts altres temes.

L'acte conduït pel periodista ambiental de Samarucdigital Abel Campos va comptar amb les intervencions de destacades personalitats del món de la ciència, la investigació, el medi ambient i la filologia catalana. El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandoménech Ros, va ser el primer a parlar. Ros va destacar la necessitat que Samarucdigital i l'IEC inicien un procés de col•laboració per tal que la institució catalana done a conéixer tots els seus treballs des d'una nova perspectiva audiovisual. També va afegir, entre moltes altres coses que catalans i valencians tenen en comú l'amor pel medi ambient. Joan Pino, president de la Institució Catalana d'Història Natural va redundar en la necessitat que la institució catalana aprofite els recursos audiovisuals que ofereix la multi plataforma o la transmèdia per tal de comunicar la immensa quantitat d'informació que generen totes les filials de l'IEC. Per altra banda va fer una lloança del portal Samarucdigital, les seues seccions i el seu contingut audiovisual.

President de l’Institut d’Estudis Catalans, Joan Doménech Ros

El tercer torn de paraula va ser per a Mercè Durfort, Catedràtica de Bilogia Cel•lular de la Universitat de Barcelona. Durfort va felicitar l'equip de Samarucdigital pels continguts audiovisuals que incorpora el portal. Per la seua banda el biòleg, fotògraf de natura i assessor de National Geographic, Albert Masó, va indicar que s'iniciarà una col•laboració amb la Societat Catalana de Fotògrafs de Natura pertanyent al ICHN per tal de fer arribar material fotogràfic al portal. El valencià i delegat de l'Institut d'Estudis Catalans a Castelló, Vicent Pitarch, va fer una defensa tancada del portal. Entre altres coses va defensar la necessitat d'un mitjà de comunicació com Samarucdigital que utilitze el valencià en qüestions amb la ciència, la conservació del medi ambient o l'excursionisme. Finalment el director del Samarucdigital, Álvaro Olavarría va explicar la línia editorial del portal a més de convidar les empreses i institucions catalanes a formar part de la família Samarucdigital per mitjà dels seus patrocinis. Olavarría va acabar dient que a pesar de la greu crisi econòmica que atravessa el sector audiovisual valencià, Samarucdigital ha aconseguit consolidar-se com a mitjà de comunicació ambiental de referència.

Joan Pino, president de la Institució Catalana d’Història Natural

Precisament el peixet samaruc que dona nom al portal serà el primer vincle d'unió entre ambos territoris: Comunitat Valenciana i Catalunya. El samaruc, peix emblemàtic del territori valencià, també es troba en xicotetes marjals i aiguamolls de Catalunya. Samarucdigital vol descobrir eixos nous i amagats indrets per a donar-los a conéixer al seu públic.

SamarucDigital és un projecte d'UKEMOTION. Entre els seus col.laboradors habituals estan els periodistes Fèlix Tena, Xelo Miralles, Fernando Bellón, Lluc Avellán, Abel Campos i Lluís Puig. Tots ells dins d'un equip integrat pels experts en disseny, edició audiovisual i producció Javier Sánchez, Ana Orozco i Josep Almenar.

A més SamarucDigital compta amb la col•laboració especial del meteoròleg Jordi Payà. El botànic Emili Laguna, premi 'SilverLeafAward Planta d'Europa', és un dels convidats de la secció Càtedra Oberta un espai per a investigadors, científics i naturalistes per a exposar els seus treballs. (Pablo Vera, de SEOBird Life, Lluis Serra, Biólogo, entre altres)

Una varietat de temes que SamarucDigital pretén oferir en una nova plataforma oberta a la societat amb il•lusió i entusiasme. Un espai per a donar l'oportunitat de difusió a totes les veus i recollir projectes de les universitats, empreses i tot tipus d'institucions i col•lectius. Perquè el medi ambient és una matèria transversal que afecta totes les activitats humanes, i evidentment el periodisme ha de reflectir aquesta realitat.

L'acte de presentació va comptar amb la col•laboració de la marca Altura de Vuelo de Godella (València) que va oferir als assistents el seu vi ecològic.

Etiquetes