Llauradors exemplars de l’horta

Una llauradora i cinc llauradors de l'Horta de València han rebut els diplomes d'Agricultors Exemplars, lliurats per l'ajuntament de la ciutat, a través del Consell Agrari del municipi. La festivitat de Sant Isidre Llaurador ha sigut el marc de l'entrega dels guardons al poble de Beniferri.

Sota l'ombra de dos ficus gegants, envoltats d'alqueries que ara són testimonis -aïllats literalment entre autovíes- d'allò que va ser el poble de Beniferri, es va reunir una granada representació del món agrari valencià. Es lliuraven els Diplomes de Llauradors Exemplars. Un reconeixement del treball del llaurador recuperat pel Consell Agrari, heretat del Sindicat de policia Rural i de la Germantat de Llauradors i Ramaders. Consol Castillo, regidora d'Agricultura, Horta i Pobles de València, de l’Ajuntament de València, va presidir l’acte.

Els guardonats van ser:Vicent Sancanuto, del Palmar, Andrea Castelló, del Saler, Antonio Navarro, de Pinedo, Juilio Quilis, de Monteolivete, José Manuel Espinosa, de Carpesa i José Miguel Cordellat, del Perellonet.

Els guardonats. Foto: Álvaro Olavarría

El nomenament d'Andrea Castelló, una dona llauradora, segueix al de Amparo Nácher, de Castellar , diplomada l'any passat, i és un acte simbòlic de reconeixement del treball de la dona en l'Horta, equivalent al de l'home en tots els sentits.

En l'acte es va posar de manifest la paradoxa que un territori feraç com l'Horta de València, s'estiga quedant sense llauradors. La crisi dels preus agrícoles, dominats pels monopolis de la distribució i per les agroquímiques gegants i de llavors patentades, busca convertir el camp en una espècie de territori industrial. Esta visió distòpica només es pot disipar amb el reconeixement del treball agrícola i amb l'elevació de la renda dels llauradors, així com les garanties mínimes de seguretat de l'ofici d'agricultor.

Un problema per resoldre en el camp no només en el camp valencià, sinò també a tota Europa és el relleu generacional. La creació d'Escoles de Llauradors, per exemple en l'Horta, serviria per a facilitar el trànsit de part de la joventut al cultiu, sobre tot de terres com les valencianes, d'una fertilitat provada.

Samaruc Digital va formar part de l'acte de Sant Isidre a Beniferri a través del nostre company Fernando Bellón, que va presentar l'event.

Etiquetes