Mas del Peraire, un emblema entre muntanyes

Coincidint amb el Dia Mundial de les Muntanyes, proposem una ruta a un dels llocs més encisadors del territori valencià situat a la Tinença de Benifassà, al nord de Castelló. Al terme de Fredes es troba la finca del Mas del Peraire, inclosa dins el parc natural de la Tinença. Un espai protagonista d’una iniciativa pionera realitzada per FUNDEM, una fundació que va adquirir els terrenys per a garantir la seua protecció i obrir-los a la societat. Un sistema pioner a Espanya, més estés en altres països amb major vocació conservacionista.

Aurons, carrasques, pi roig, nombroses espècies de falagueres i el vol incansable dels voltors, les grans aus carronyeres del cel. Són alguns dels nombrosos atractius de la reserva biològica del Mas del Peraire,, un dels llocs més emblemàtics del Parc Natural de la Tinença de Benifassà. Els terrenys foren adquirits per la fundació , una organització única a Espanya dedicada a la compra de terrenys per a garantir la seua conservació i permetre qualsevol investigació científica sobre la seua biodiversitat, o la visita de qualsevol ciutadà interessat a gaudir de la muntanya.

La ruta que proposem, dins la secció comença i acaba al terme de Fredes. Un breu i senzill recorregut de poc més de tres hores que recorre antics camins i assegadors de pastors, boscos frondosos i abruptes barrancs oferint al caminant algunes de les visions més espectaculars de la Tinença de Benifassà.

En el reportatge coneixerem els nous projectes de custodia del territori on participa FUNDEM i observarem en detall algunes de les espècies de flora i fauna més destacades del paratge. A més recollim el testimoni de Vicent Adal, un dels 9 veïns que viuen durant tot l’any al llogaret de Fredes, situat al nord de Castelló. Ell explica a SamarucDigital els seus temps de pastor en estes muntanyes que s’han conservat en un estat més salvatge i verge que moltes altres parts del territori. Tot gràcies al seu aïllament, que hui continua sent un dels majors atractius que ofereixen al visitant.

Etiquetes