Mesures antielectrocució per a evitar la mort de més rapinyaires a La Vall de Segó

Iberdrola corregix una línia de mitja tensió entre Faura i Benifairó on la passada primavera van perdre la vida dos ducs i una àguila serpera. comarcal d’Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre agraeix a Iberdrola la celeritat amb la qual ha realitzat esta intervenció després de la seua denúncia

Durant els últims tres anys han mort, com a mínim, dotze rapinyaires electrocutats al Camp de Morvedre. Les últimes dues víctimes van ser un duc (Bubo bubo) i una àguila serpera (Circaetus gallicus), que van ser localitzades juntes en maig sota una torre de mitja tensió a La Vall de Segó. Al principi de la primavera altre duc també va aparéixer electrocutat en esta mateixa línia de mitja tensió, que naix a Faura i que discorre principalment pel terme municipal de Benifairó de les Valls. Concretament, per la zona de la muntanya de La Rodana, segons explica una nota de premsa de  Acció Ecologista-Agró Camp de Morvedre

Foto: AE-Agró Camp de Morvedre 

Davant d’estos fets, el col·lectiu comarcal va alertar a la Generalitat Valenciana de la mort per electrocució dels tres rapinyaires en esta línia de mitja tensió. A més a més, ens vam posar en contacte amb Iberdrola, empresa titular de la línia, per a exigir-li mesures antielectrocució i evitar així la mort de més aus protegides en este punt negre. 

Este estiu Iberdrola ens ha fet cas i, tal com establix la Llei, ha aplicat mesures antielectrocució en tota la línia de mitja tensió, tant en terrenys de propietat pública com en les parcel·les privades per on discorre. En total, s’ha actuat en un tram d’aproximadament dos quilòmetres, aplicant-se les mesures antielectrocució en les dotze torres de la línia. Des d’AE-Agró Camp de Morvedre volen agrair a Iberdrola la celeritat amb la qual ha realitzat esta intervenció. Però, recorda el col·lectiu, paga la pena recordar que en 2017 la Generalitat Valenciana ja va informar la companyia de l’alt risc de l’electrocució de rapinyaires d’esta línia. I Iberdrola no ha actuat fins que AE-Agró no ha denunciat públicament la mort dels dos ducs i de l’àguila serpera.

Foto: AE-Agró Camp de Morvedre 

Cada any a l'Estat espanyol moren electrocutats milers d'aus, la majoria d'elles protegides.

AGRÓ recorda que cada any a l’Estat espanyol moren electrocutats milers d’aus, la majoria d’elles protegides. Segons dades oficials del Ministeri de Transició Ecològica, moren 33.000 a l’any. Tanmateix, un estudi de la Fundació Amics de l'Àguila Imperial eleva la xifra de morts per electrocució a entre 192.000 i 337.000 aus anualment. De fet, la situació és tan greu que la Fiscalia General de l’Estat ha criticat este mateix estiu la passivitat de les comunitats autònomes i la seua permissivitat amb les companyies elèctriques. Concretament, el Ministeri Públic acusa els governs autonòmics de no obrir expedients sancionadors a les companyies propietàries de les línies i, fins i tot, d'entorpir el treball dels agents mediambientals que tramiten les denúncies després de localitzar els cadàvers.

Des d’AE-Agró Camp de Morvedre esperen que l’aplicació de mesures antielectrocució en la línia de mitja tensió de La Rodana supose un punt d’inflexió.  I que Iberdrola i la resta de companyies elèctriques impulsen a partir d’ara este tipus d’intervencions a la nostra comarca per a evitar l’electrocució de més aus. I, que en cas de no fer-ho, l’administració autonòmica els obligue a realitzar estes actuacions, tal com reclama la Fiscalia General de l’Estat. 

Etiquetes