Mossén Sorell- Corona: una Falla cultural i ecològica

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport col·labora, a través de la Fundació Full, amb la Falla intantil de Mossén Sorell-Corona que enguany està dedicada al foment de la lectura. El monument infantil consisteix en una gran prestatgeria plena de llibres que té la forma del cap d'una fallera i que porta per títol Bibliofalla.

“Si no llegim, el cap s’ompli de pardalets”, i, els pardalets de la , no tenen plomes ni anelles identificatives. Han nascut de les puntades fetes artesanalment per unes mans que dominen la tècnica del ganxet. Si la mires per darrere es veu el cap d'una Fallera. Monyos i Pinta de plata. La falla, per art de màgia es transforma en una biblioteca només girar-la.

Les prestatgeries revessen de llibres infantils i juvenils, d'un gran valor emocional, perquè els han donat fallerets i falleretes de la Comissió Fallera a fi que altres xiquets i xiquetes els puguen llegir. Una bona lliçó per a aprendre a compartir i fer que els llibres roden.

És una iniciativa de foment de la lectura anomenada Passallibres o, en la Falla Mossén-Corona, Creuallibres. Hi ha llibres vellets de tant de llegir-los i, també, nous per a estrenar que, desinteressadament, ha cedit F. Un centenar de publicacions escrites en valencià i il·lustrats per dibuixants d'ací.


La nit màgica de Sant Josep, els llibres de la bibliofalla se salvaran del foc, perquè els llibres, com sabeu, mai es cremen. Continuaran viatge per a omplir, d’històries i il·lusions, els caps d'altres xiquets i xiquetes valencianes amb l'ajuda de diferents ONG o entitats socials.

La falla infantil de la comissió Mossèn Sorell-Corona ha sigut creada per l'artista fallera i periodista Mónica Antequera i és ecològica. Per dins, l'esquelet el formen unes cistelles de vímet, per fora tot és fusta, com els ninots que, a més, mouen cap, braços i cames. Els cabells de llana són suaus i les vestimentes, un poc rasposes, de tela de sac.

Tot materials naturals que no perjudiquen el medi ambient i alimenten la cultura i la festa. Si voleu vore-la: fins el dia 19 de març, a la Comissió Mossèn Sorell-Corona prop de la Beneficència, a València. Bones falles, sense fums negres.

Etiquetes