Moure’s per la ciutat

La mobilitat urbana sostenible és la protagonista de l’entrega 71 de Samarucdigital

A La Carta À Punt Mèdia

La mobilitat urbana sostenible és aquella que permet als individus i a les societats satisfer les seues necessitats d'accés a àrees d'activitat amb total seguretat de manera compatible amb la salut dels éssers humans i els ecosistemes. Ningú dubta que cal reduir les emissions per combustió de carburants a les ciutats. Al febrer, l'anticicló que va afectar la península Ibèrica, a més de fer pujar els termòmetres fins a uns valors anòmals, va disparar la contaminació: en almenys 26 localitats es van superar durant diversos dies consecutius els límits legals per a les partícules PM10 (de 10 i 2,5 micres de diàmetre) i, en alguns casos, també de les més fines (de menys de 2,5 micres). Aquestes partícules estan fonamentalment relacionades a les ciutats amb el trànsit per carretera, segons les dades compilades per Ecologistes en Acció de la xarxa d'estacions urbanes de control de la qualitat de l'aire repartides per Espanya. En 13 municipis de les 17 comunitats autònomes es van superar els límits legals.

Des de la premisa de la necessitat de modificar el transport urbà i de reduir l’ús dels vehicles de motor, la qüestió crucial que sorgeix és com hauria de gestionar-se el canvi d’una ciutat “motoritzada” a una urbs sense vehicles o amb menys vehicles de motor. Ens preguntem per les polítiques que cal dur a terme, per com ho estan fent altres països del nostre entorn i pels problemes que pot plantejar a una determinada part de la població l’eliminació del trànsit rodat. 


Entrevista amb Reyes Marzal

També, i derivat de la restricció del trànsit, el #SamarucDigitalMobilitat aborda els diferents models de transport urbà més necessari en aquelles ciutats que prohibeixen l’ús de vehicles de motor. Qualsevol sistema de peatonalització és positiu? Quins drets tenim els ciutadans en matèria de transport?

Reyes Marzal és doctora en Dret per la Universitat de València i professora titular de Dret Administratiu. És membre del grup interdisciplinar d’Investigació i desenvolupament de “Biodret”. A més, és professora dels estudis de Grau de Ciències de la Seguretat. Amb ella parlem de les polítiques de mobilitat i la seua relació amb l’urbanisme, un camp en el qual ha publicat diversos articles científics i és coeditora del llibre Ciudad y movilidad. La regulación de la movilidad urbana sostenible, publicat en 2014, un dels pocs títols dedicat a la matèria a nivell estatal.

Reyes Marzal, professora titular de Dret Administratiu a la UV

Entrevista amb Vicent Torres

Vicent Torres és doctor en Economia. Va fer la seua tesi doctoral sobre les polítiques de transport urbà. Ha sigut professor de la Universitat Politècnica de València i en l’actualitat és consultor. Ha sigut assessor voluntari del regidor Giuseppe Grezzi a l’Ajuntament de València. Torres és un històric del moviment veïnal dels anys 70, sempre vinculat a l'urbanisme i, a més, és membre del Col·lectiu Terra Crítica, un grup interdisciplinar de professionals preocupats per la realitat política, econòmica, social i mediambiental del nostre territori.

Vicent Torres, expert en les polítiques de transport urbà i membre de Terra Crítica

Entrevista amb Fernando Mafé

Fernando Mafé, educador social, fotògraf i dissenyador gràfic, és un engrescador o agitador social a favor de l’ús de la bicicleta a la ciutat de València, mitjà de transport al qual està lligat des de fa dècades. Fundador d’Aula de la Bici, impulsor de Cycle Chic València i youtuber del canal Les bicicletes de València, també participa com a membre actiu al col·lectiu València en Bici, que des de fa anys pressiona perquè ens conscienciem de la necessitat d’optar per la bicicleta a l’hora de moure’ns per les ciutats.

Fernando Mafé, agitador social a favor de l’ús de la bicicleta i membre de València en Bici

Tertúlia amb Reyes Marzal, Vicent Torres i Fernando Mafé

En el temps de la tertúlia, els convidats i els membres de l'equip del programa, Reis Juan, Batiste Miguel i Kristin Suleng, analitzen el concepte de sistema de mobilitat urbana sostenible; la integració de la població gran i amb problemes de mobilitat en un sistema on no es pot accedir en cotxe a bona part de la ciutat; el canvi de model de mobilitat a València i les seues implicacions en el transport públic urbà i interurbà i en l’organització urbana de la ciutat. Aquestes són algunes de les qüestions a les quals intentem respondre al #SamarucDigitalMobilitat.


La Biblioteca Verda

Afegim a la nostra “Biblioteca Verda” el títol Ciudad y movilidad. La regulación de la movilidad urbana sostenible, publicat per l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local de la Universitat de València, del qual ens parla un dels seus coeditors, Andrés Boix Palop, professor de dret administratiu a la mateixa universitat.


La Finestra del Samaruc

A “La Finestra del Samaruc” aguaitem per a conéixer el paisatge més estimat de personalitats de la cultura, el medi ambient i del saber de la Comunitat Valenciana. A la nova entrega de Samarucdigital, Virgilio Beltrán, biòleg, ornitòleg i director de ACTIO-Birding, empresa de turisme ornitològic, ens porta a un paisatge del Maestrat.


El So de la Natura

El nostre company, Batiste Miguel, ens porta el “So de la Natura” com cada setmana. 



Etiquetes