Naix el primer elefant en perill d'extinció en BIOPARC València

L'elefanta Matla ha parit de forma completament natural a la primera cria d'elefant africà del parc valencià. Les espectaculars imatges d'aquestes primeres hores s'estan vivint amb gran emoció per part de tot l'equip tècnic que manté una vigilància intensiva. De moment la criança i el comportament de la mare i el preciós bebé estan transcorrent amb normalitat.

El dia 9 de novembre a les 4:20h de la nit de lluna plena i dins d'un paràmetre normal de gestació, en el dia 653, l'elefanta Matla ha parit la primera cria d'elefant de BIOPARC València. Un fet històric que ha commogut a tot l'equip que, des de feia setmanes, esperava el feliç desenllaç. El protocol establit implicava un complet monitoratge no intrusiva mitjançant un sistema de cambres. L'objectiu era vigilar l'evolució de l'estat de la femella i que el part es produïra de manera natural. Passada la mitjanit, entre la 1 h i la 1:30 h es va observar que començaven les contraccions que es van intensificar sobre les 4 h i, pocs minuts després, ràpidament naixia el preciós "bebé". Les impactants imatges, unit a la sorpresa per la celeritat de l'instant i comprovar que tot el procés s'estava desenvolupant amb absoluta normalitat, ha deslligat una immensa emoció entre el personal encarregat de la seua cura.

L'important naixement d'aquest primer elefant "valencià" és una gran alegria i es produeix dins del Programa Europeu de Conservació d'Espècies en Perill de l'elefant (EEP). Representa un primer èxit en l'intens treball que s'està realitzant en BIOPARC València que té un destacat paper en albergar un grup de sis femelles. En aquest context és necessari recalcar que l'any passat la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) va canviar l'estatus de les dues espècies d'elefants africans en la seua Llista Roja. Ambdues figuraven com a vulnerables. Ara l'elefant de bosc (Loxodonta cyclotis) es considera en perill crític i el que alberga BIOPARC, l'elefant de sabana (Loxodonta africana), s'ha catalogat en perill d'extinció.

 L'elefanta Matla ha parit la primera cria d'elefant de BIOPARC València. Foto: Bioparc

Durant les primeres hores l'"elefant" es mostra vivaçment i instintivament segueix i cerca l'empara de la mare. Matla, fins i tot sent primerenca, s'està comportant de manera exemplar, es mostra protectora i de manera innata ha començat a atendre i alletar al seu plançó. Aquest període inicial preocupava especialment i, malgrat que la situació sembla evolucionar adequadament, el transcurs de la jornada i el seguiment del progrés i creixement és fonamental. Encara que aquests animals naixen amb un pes d'entre 80 kg i 100 kg la seua fragilitat és evident i és necessari mantenir la cautela. En aquest sentit, s'està treballant per a garantir la tranquil·litat i màxim benestar de mare i cria, així com de la resta del grup d'elefants. Cal destacar igualment la reacció de tot el "ramat" que, amb una sonora barritada que fins i tot ha recollit l'equip audiovisual instal·lat, ha manifestat el seu interés, curiositat i entusiasme davant aquest nou integrant que, sens dubte, serà el centre d'atenció.

Etiquetes