Ninots fets amb palla d'arròs a la falla de l’Ajuntament

Una cadira i una Venus són els dos primers ninots fets amb palla d’arròs que formen part d’una falla municipal de València. Les dos figures són el resultat de les investigacions de quatre professors de la Universitat Politècnica de València en col.laboració amb l’Ajuntament.

La palla de l’arròs també cremarà en les falles de 2017 a València. Dos dels ninots de la falla de la Plaça de l’Ajuntament de València estan fet d’una pasta de serradures i arròs. En tractar-se de fusta i elements vegetals, fa olor de fusta quan crema i únicament s'utilitza el material que es necessita, sense sobrants, com ocorre amb altres materials com el suro, segons expliquen els autors de la investigació que ha fet possible utilitzar el residu agrícola que tants problemes ambientals genera.

En el projecte han participat quatre professors de la Universitat Politècnica: Miguel Sánchez (del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadores, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Informàtica), Rubén Tortosa (del Departament de Dibuix de la Facultat de Belles Arts), José Ramón Albiol (del Departament de Construccions Arquitectòniques, de l’ETS d’Enginyeria de l’Edificació) i Xavier Mas (del Departament de Restauració i Béns Culturals de la Facultat de Belles Arts). L’Ajuntament de València, mitjançant el Centre d’Innovació Las Naves, va signar amb ells un contracte d’investigació i desenvolupament. El regidor d’Innovació, Jordi Peris, destaca que el fruit d’esta investigació són “materials alternatius lleugers, econòmics, sostenibles i més saludables i que, a més a més, permetran gaudir d'una cremà lluïda".

Reducció de la contaminació

“La utilització de la palla de l'arròs en la realització dels ninots fallers soluciona problemes importants: d’una banda, es permet l'ús de materials que no posen en risc la salut dels i de les artistes i que, a més, redueïxen la contaminació durant la combustió; d’una altra, es dóna eixida a la palla de l'arròs de l'Albufera”, ha explicat Peris, qui ha destacat la importància del projecte d’R+D+i de materials sostenibles en Falles.


“La declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat és una oportunitat de ser millors encara, de buscar l’excel·lència i eixe és un dels aspectes que està perseguint el projecte d’investigació de la Universitat Politècnica que, en pocs mesos, i amb l’ajuda de l’Ajuntament de València, està donant uns resultats excel·lents. A dia de hui ja han sigut capaços de realitzar impressió en 3D amb pasta d’arròs, amb palla d’arròs i fusta de bassa, amb un sistema molt sostenible, d’una cremà molt neta, que estic convençut que en el futur suposarà una gran ajuda perquè els artistes fallers continuen treballant sense perdre la més mínima creativitat i apostat per un model encara més sostenible de la nostra festa”, ha destacat Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva.

Etiquetes