Obama nungara: Nova espècie invasora originària de Sud-amèrica

Voluntaris del projecte LIFE Followers detecten una nova espècie exòtica invasora en una àrea d'alt valor ecològic del Parc Natural de l'Albufera. Es tracta d'Obama nungara, una espècie originària de Sud-amèrica, que ha arribat a Europa en bosses de torba per a tests.

Els voluntaris van detectar aquesta espècie invasora realitzant accions de seguiment i foment de biodiversitat en el Tancat de la Pipa en el Parc Natural de l'Albufera (València). L'Obama nungara és una espècie de planària terrestre originària del Brasil i l'Argentina. Investigacions recents han pogut evidenciar que aquesta espècie de platelmint ha sigut accidentalment introduïda en la península Ibèrica possiblement a través del comerç de plantes i torba per a tests, podent-se expandir per Europa a causa de l'augment de l'intercanvi comercial entre els països europeus i sud-americans.

La introducció de planàries terrestres en diversos països europeus (Gran Bretanya, França, Itàlia i Espanya) s'ha convertit en un problema cada vegada més freqüent, i només a Espanya s'ha registrat la presència de 6 espècies procedents de Sud-amèrica.

A causa de la seua via d'entrada, Obama nungara i unes altres planàries exòtiques invasores poden arribar a ser abundants localment, en zones com a jardins o parcs, vivers o centres de jardineria, per la qual cosa l'impacte sobre la biodiversitat local podria semblar menor, ja que són predadores generalistes d'invertebrats terrestres com a cucs i caragols autòctons. No obstant això, la colonització d'espais naturals, com és el cas del Tancat de la Pipa, al parc natural, l'assentament d'una població d'aquestes espècies podria tindre un impacte negatiu en la biodiversitat del sòl.

Imprescindible la labor dels voluntaris


La detecció i erradicació d'aquesta planària ha sigut possible gràcies als voluntaris del projecte europeu LIFE Followers, coordinat per SEU/BirdLife en aliança amb el Cos Europeu de Solidaritat. El projecte té per objectiu donar a conéixer la Xarxa Natura 2000, la xarxa més gran d'espais protegits europea, fomentant la participació de voluntaris en activitats de conservació al mateix temps que es promou l'adquisició de coneixements i experiències.

L'Albufera és un dels espais de la Xarxa Natura 2000 on el projecte desenvolupa un major nombre d'activitats, i especialment en el Tancat de la Pipa, un sistema de filtres verds i llacunes gestionat per SEU/BirdLife i Acció Ecologista-Agró gràcies a sengles acords de custòdia del territori signats amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, propietària de l'espai.

Els voluntaris col·laboren realitzant labors de millora d'hàbitats i espècies com és el control d'espècies de flora i fauna exòtiques invasora en ambients d'alt valor ecològic, la retirada de plàstics de platges i canals, el seguiment de fauna amenaçada, el foment del control biològic de plagues mitjançant la construcció de caixes niu i hotels d'insectes, i l'estudi de les interaccions entre les poblacions d'ocells i l'estat de l'arrossar.

Des de la seua detecció el gener de 2019, els voluntaris han realitzat diverses jornades en les quals s'han extret del mitjà aparentment tota la població, ja que la cerca de nous exemplars adults o ous ha sigut infructuosa durant els últims mesos. No obstant això, en el marc de les accions de seguiment i foment de la biodiversitat que els voluntaris tenen previst realitzar al llarg de 2019, s'ha inclòs el manteniment d'una revisió sistemàtica dels hàbitats en els quals aquesta planària pot trobar-se en forma d'ou, de manera que puguen extraure's del mitjà els exemplars que puguen aparéixer durant els mesos esdevenidors.

Etiquetes