Obrint les finestres del nostre confinament a la naturalesa

En aquests temps durs que ens està tocant viure no podem deixar d'estar connectats a la naturalesa. A totes les possibilitats que ens ofereix la lectura de llibres, els documentals o navegar per internet, no podem deixar de parar atenció a la naturalesa que ens envolta. I poques formes hi ha tan entretingudes i alhora tan inspiradores com fer-ho a través dels ocells.

Hem parlat en diverses ocasions de la importància de potenciar la naturalesa en el nostre entorn. Durant les últimes setmanes segur que has llegit notícies en diferents mitjans i has vist vídeos trets de context en el qual es parla de com la naturalesa recolonitza les nostres ciutats aprofitant el nostre confinament. Encara que és cert que alguns animals poden canviar el seu comportament en estar absents les molèsties que podem produir-los, la realitat és diametralment oposada: ara, sense soroll de cotxes i persones passejant, des de les nostres finestres, terrasses o balcons, realment descobrim que la fauna és ací fóra. Sempre ho ha estat.

Aprofitem l'oportunitat: reconnectem amb la fauna del nostre entorn i coneguem-la millor. Gaudeix del cant de la merla, dels gorjals de l'estornell, dels rebomboris dels teuladins, dels tràfecs de gavines patrullant els carrers, del campejar de xoriguers, del vol subtil de papallones...

 Teuladins. Foto: Pablo vera

De llarg a llarg de la geografia valenciana, més d'un centenar d'ornitòlegs han aprofitat el confinament per a conéixer millor els ocells de les ciutats i rivalitzar amb el nombre d'espècies observades, anomenant als seus barris amb noms salvatges com Wild Malilla o els Wild West Villages. Així, des dels balcons i finestres s'ha observat un important pas migratori de rapinyaires sobre les ciutats, com a àguiles serperes, pilots, esparvers, arpellots de marjal i cendrosos, milans negres o àguiles pescadores, a més de cigonyes blanques, becs - plans, agrons, falcies de panxa blanca, oronetes i altres espècies de xicotets ocells.

 

Oroval / Tórtora turca. Foto: Virgilio Belgrán

Encara que semble insòlit, mirar entre les antenes i els terrats pot oferir grans sorpreses. A més de les sempre presents garses, tórtores turques, estornells i tudons, és un moment en el qual apareixen les merles blaves, al costat d'ocells migradors com còlbits o mosquiters. A més, aquelles persones que tenen finestres, terrasses i balcons que donen a jardins, solars urbans o ambients naturals estan gaudint aquests dies de l'arribada d'ocells migradors com cua-roges reals, papamosques gris i blanquets, mosquiters de passa, busqueretes de garriga, vulgar o mosquitera...

 Garsa. Foto: Pablo Vera

Però... fa falta ser un expert coneixedor dels ocells per a tot això? Al contrari. Com en altres facetes de la nostra vida, podem aprofitar aquesta situació per a practicar i aprendre sobre la fauna que ens envolta. Practicar, escoltar i diferenciar el cant del totestiu, capellanets, de verderols, i caderneres, merles i rossinyols, de teuladins, puputs... distingir el vol de gavines argentat i gavines corses, o de coloms roquers, todós, tórtores turques i tórtores europees. O, simplement, mirar a cel obert i gaudir aprenent els reclams i diferències entre falciots, oronetes cua blanques, oronetes comunes i oronetes cua rogenques.

  

Oronetes. Foto: Pablo Vera /Garsa: Foto: Virgilio Beltrán


A més, a través d'aplicacions com eBird, els observadors d'ocells que fan els seus llistats participen en programes de ciència ciutadana que serveixen per a estudiar d'una manera global aquestes espècies.

XX Marató Ornitològic SEO/BirdLife

Una magnífica excusa per a apuntar-se des de les nostres finestres a la fauna urbana i practicar aquesta setmana és la celebració de la tradicional Marató Ornitològica que SEO/BirdLife organitza tots els anys. La XX Marató Ornitològic se celebrarà el pròxim cap de setmana del 18 i 19 d'abril, i durant 48 h qualsevol persona pot participar amb les observacions d'ocells des de la seua casa, en companyia de les persones que visquen en el mateix domicili. Durant aquests dos dies, milers de persones compartiran els seus llistats d'ocells observats des dels seus balcons, terrasses o jardins durant el confinament, i permetran donar una imatge àmplia de l'avifauna urbana de tot el país, ajudant a conéixer millor els nostres ocells mentre es gaudeix i es troba un al·licient més per a passar a casa aquests dies d'emergència sanitària.

Les bases completes i les inscripcions es poden consultar en la web de SEO/BirdLife: www.seo.org . Anima't i obri les finestres a la naturalesa!

 Tórtora turca. Foto: Pablo Vera


Etiquetes