Observar les aus per conservar la natura

València és un dels llocs en auge com a destinació del moviment birding a Espanya. La segona edició del Festival l'Albufera dels Aus, impulsat per organitzacions mediambientals, administracions locals i empreses, ha congregat als amants de l'avifauna per promoure accions que fan compatible el turisme sostenible i de proximitat amb la conservació de la zona humida més coneguda de la Comunitat Valenciana.

Observar les aus és molt més que una afició. És també una potent ferramenta per a la conservació de la natura i per impulsar el turisme sostenible. Aquest és l'objectiu del Festival l’Albufera de les Aus, una iniciativa única per apropar-se al món de l'ornitologia a un escenari excepcional, el de l'aiguamoll més emblemàtic de la Comunitat Valenciana.

Tres dies d'activitats divulgatives, amb xarrades, exposicions, tallers i maratons ornitològiques, han conformat la segona edició d'aquest festival dirigit tant als amants de l'avifauna com del turisme de natura en família, que es va celebrar el primer cap de setmana d'octubre amb motiu del Dia Mundial de les Aus.


Perquè la conservació ens afecta tots, l'organització de l'esdeveniment ha comptat enguany amb el suport de grups ambientals, empreses turístiques i administracions locals: l'Agència Valenciana de Turisme i el Patronat de Turisme de la Diputació de València, SEO / BirdLife, Acció Ecologista-Agró, la Societat Valenciana d’'Ornitologia i la Fundació Assut, l’Associació de Guies de Birding de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de València, Gracomsa Alimentària, NuovaSesac, SwarovskiOptik, Pavagua Ambiental, Acuamed, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Samarucdigital, Tundra Edicions i Calderona Viva. Tots junts per fer visible la biodiversitat del Parc de l’Albufera des de l’observació respectuosa de les aus.

“Intentem que la gent que té el privilegi de tenir a prop un parc natural com el de l'Albufera, la bandera són les aus, s'implique i ajude a sensibilitzar les administracions a impulsar més accions per conservar la joia que tenim a Valencia”, sosté Mario Giménez, delegat de SEO / BirdLife a la Comunitat Valenciana i organitzador del festival.

Per entendre la vida de les aus no cal ser expert. Només cal tenir curiositat per retrobar-se amb l’entorn. Les xarrades del festival, celebrades a la Casa Forestal d’El Saler, es van centrar en promoure la importància de l’avifauna com a atractiu per despertar vocacions en la tasca col·lectiva de conservar la natura.

“Sortir al camp a veure aus pot donar molta més informació del que puguem pensar. A la llarga, aquestes accions són una forma de fer ciència, un seguiment a llarg termini que dóna una sèrie d'indicadors d'informació rellevant i essencial per al coneixement sobre com evolucionen les aus als nostres ecosistemes”, explica Bosco Dies, coordinador de Projectes de la Fundació Assut.

Per al naturalista i divulgador gallec Antonio Sandoval, que va presentar al festival la quarta edició del seu llibre Per a què serveixen les aus? (Tundra), l'observació de les aus no només constitueix una ferramenta carregada de futur per protegir el medi ambient i aportar una forma de turisme diferent: “Fixant-nos en els elements de la natura, sobretot aquells més atractius com poden ser les aus, podem recuperar un diàleg amb el medi natural que la nostra forma d'organització social ha anat perdent en les últimes dècades i que és fonamental perquè les pròximes generacions recuperen les formes de vida que no haurien d'haver perdut”.

Foto: Antonio Sandoval

Turisme compatible amb la conservació

Parlar d'aus és també parlar de turisme. Però no de qualsevol tipus d'activitat turística. Fer compatible la conservació dels espais naturals i la visita de turistes, administracions públiques i empreses locals del sector pretenen fomentar el turisme ornitològic sostenible i situar l'Albufera de València com a referent de les zones humides al mapa del moviment birdwatching a Europa. “Sense ser un producte turístic molt massiu, és un producte que ens ajuda a posicionar la Comunitat Valenciana com una destinació més amigable i sostenible", assenyala Sergio Bellentani, responsable del servei de Producte i Territori de l'Agència Valenciana de Turisme.

“És compatible quan el turisme es fa amb bones pràctiques d'ètica i respecte al medi ambient, posant sempre en primer lloc la conservació de les aus i el benestar dels animals per damunt de l’interès del turista. Per exemple, no anar a veure un niu quan està en època de reproducció. Es tracta de fomentar bones pràctiques per què les realitzen quan ells mateixos vagen a soles”, destaca el naturalista i educador ambiental Virgilio Beltrán, responsable d'ACTIO Birding i organitzador del festival.

Amb la clausura del festival, va arribar la jornada preferida dels apassionats de l’avifauna: la marató ornitològica, un recorregut de 45 quilòmetres en cotxe durant cinc hores visitant camps d'arròs i horta, ports i tancats, on els assistents competeixen per descobrir els racons secrets amb un únic objectiu: albirar el major número d'espècies d'aus.


Però la marató significa molt més que una competició. També és una oportunitat per apreciar el nostre entorn. En el recorregut vam poder conèixer de prop alguns dels escenaris més valuosos de recuperació ambiental de l’Albufera, el Tancat de la Pipa i el Tancat de la Mília.

“Tenim un conjunt d'hàbitats d'aigua dolça que s’han recreat a partir d’un antic camp d'arròs i funcionen com a zona de reserva, als quals no es pot caçar ni pescar, i la gestionem tenint en compte la seua sensibilitat. Tenim moltes aus que fan parada migratòria i gasten aquests espais per a nidificar i passar l'hivern”, indica Lucía Moreno, portaveu d'Acció Ecologista Agró.

“Una de les assignatures pendents del llac i del parc natural és l'entrada de l’aigua de qualitat i en quantitat, a més dels problemes com les edificacions. Però la que mou i és motiu d’unió de la població valenciana és la recuperació de l'espai després del col·lapse ecològic dels anys 70”, afegeix Sergi Campillo, regidor de la Devesa-Albufera.

La segona edició del festival de l'Albufera de les Aus posa el punt final deixant palesa la necessitat de més infraestructures i ajudes per a potenciar el turisme sostenible i de proximitat als nostres espais naturals. Són reptes que hem d’assumir entre tots, però encara no és tard.

Etiquetes