Oroval (Ardeola ralloides)

Us presentem aquest oroval lluint un cridaner plomatge nupcial. Gravada en l'Albufera de València al març d'enguany.

El oroval (Ardeola ralloides) és una espècie catalogada com a Vulnerable en el Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades. Té en els aiguamolls del sud-est ibèric un espai on alimentar-se i consolidar les seues escasses poblacions. El març passat ens vam trobar amb aquest exemplar solitari en els arrossars de l'Albufera, dels quals depén per a la seua alimentació, lluint aquest cridaner plomatge nupcial.

Encara que es considera estival, ja que arriba als aiguamolls ibèrics procedents de migracions d'Àfrica per a la primavera i l'estiu, cada vegada és més considerada com una espècie resident, perquè en zones del sud-est, com la Comunitat Valenciana, es manté durant tot l'any.

Prefereix, aiguamolls d'aigua dolça amb abundant vegetació palustre: marenys, albuferes, estuaris, deltes, llacunes i boscos de galeria. Zones de regadius agrícoles com a arrossars. En la Comunitat Valenciana les majors poblacions es troben en l'Albufera de València, el Fondo i les salines de Santa Pola, encara que no és inusual veure-la en altres aiguamolls i marjals.

La seua principal amenaça és la degradació i desaparició dels aiguamolls, la contaminació dels arrossars que disminueix les seues preses.


Etiquetes