Pacte per la recuperació i revalorització de les Varietats Tradicionals de Cultiu

Ja pots adherir-te al Pacte per la recuperació i revalorització de les Varietats Tradicionals de Cultiu i els Coneixements Associats

Les Varietats Tradicionals de Cultiu (VTC) i els Coneixements Tradicionals Associats (CTA) són  una qüestió  cada vegada més present en les converses dels qui dialoguen i reflexionen sobre la relació amb el llegat agrícola i rural. A les comarques castellonenques, aquesta herència biocultural està realment present: encara queden persones que cultiven, mengen i conserven VTC, que no són altres que aquelles varietats d'hortícoles i fruiters que ens han acompanyat des de segles al nostre territori. Són el fruit d'un laboriós procés de selecció i millora, que durant anys les llauradores i llauradors han dut a terme amb la finalitat d'aconseguir unes varietats més resistents i adaptades a les condicions del seu territori. Lamentablement, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) estima que durant l'últim segle s'ha perdut el 75% de la diversitat agrícola mundial i aquesta tendència negativa continua.

En clau local, les zones rurals de les comarques castellonenques destaquen per la seua riquesa ecològica, cultural i històrica i en molts pobles es continuen conservant pràctiques i coneixements dels sistemes agrícoles tradicionals, així com varietats de cultius, que poden proporcionar eines per plantejar una agricultura més sostenible i resilient. Malgrat això, el territori s’enfronta a un greu procés de despoblament i abandonament que comporta la degradació dels agroecosistemes, així com una alarmant pèrdua de VTC i del seu CTA, que posa en risc la conservació i pervivència d’aquests recursos i sabers tradicionals.

Un procés participatiu

Per remeiar aquesta dinàmica, l’associació Connecta Natura, amb el suport de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, ha posat en marxa un procés participatiu per a l’impuls d’una xarxa ciutadana per recuperar, conservar i revaloritzar les varietats tradicionals de cultiu, la cultura llauradora i els agroecosistemes rurals del nostre territori. 

Al llarg de l’any 2022, aquest procés ha posat de manifest que existeix un sector de la societat sensibilitzat amb aquesta problemàtica i amb la motivació i implicació necessària per treballar en aquest quefer. Més concretament, s’ha conformat un grup de més de 40 persones que ja estan cultivant i caracteritzant varietats d’hortícoles i  fruitals a les seves respectives finques, així com multiplicant i conservant llavors per construir un banc de llavors comunitari. Encara més, el nombre de persones inscrites per l’any vinent és molt superior i no para de créixer.

El procés participatiu també ha diagnosticat la urgència de desenvolupar accions de conservació i ha permés identificar les principals necessitats i demandes compartides pels habitants del medi rural castellonenc per preservar el seu patrimoni agrícola i cultural.  Aquestes necessitats i demandes es recullen en el Pacte per la recuperació, conservació i revalorització de les VTC i els CTA de les comarques castellonenques.

L'adhesió al pacte es proposa com una forma  de suport institucional, empresarial i particular a aquest projecte, que implica el compromís de promoure o participar de les accions de recuperació, conservació i revalorització així com de fomentar la creació i desenvolupament de la xarxa.

Enllaç per adherir-se al pacte
Enllaç del pacte: PDF


Etiquetes