Paralitzades les obres de neteja del Barranc del Carraixet per possible delicte mediambiental

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha paralitzat les obres de neteja del Barranc del Carraixet a l'altura d'Alboraia, després que la Societat Valenciana d'Ornitologia SVO, i altres organitzacions ecologistes i ciutadanes, interposaren denúncia davant la mateixa CHJ, la Cosellería de Transició Ecològica, el SEPRONA i els jutjats de Montcada, per possible delicte Mediambiental.

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha paralitzat les obres de neteja del Barranc del Carraixet a l'altura d'Alboraia, després que la Societat Valenciana d'Ornitologia SVO, i altres organitzacions ecologistes i ciutadanes, interposaren denúncia davant la mateixa Cofederació, la Cosellería de Transició Ecològica, el SEPRONA i davant els jutjats de Montcada, per possible delicte Mediambiental.

El barranc del Carraixet és un curs fluvial que naix en Gatova recollint les aigües de el vessant sud de la Serra de Calderona i que desemboca a Alboraia. És un barranc que la gent aprecia molt per a passejos, rutes amb bicicleta i, gràcies a la seua gran biodiversitat, per ornitòlegs i la pràctica del Birdwatching, o birding (turisme ornitològic). Va ser precisament un soci SVO el que va causar l'alarma en comprovar que maquinària arrasava amb la vegetació sense contemplacions, just en el lloc en què feia pocs dies havia fotografiat nius de Gall de Canyar amb pollets i ous. La seqüència és esborronadora. Es veu la fotografia del niu amb els pollastres i ous i dies després la zona arrasada,el gall deambulant per la zona i la desaparició dels pollastres i els ous.

  1 Gall de canyar amb cries i ous fotografiat el 22 de febrer. 2 Màquines de la confederació treballant en la "neteja". 3 Gall de canyar en el mateix lloc

L'actuació es produeix a petició de l'Ajuntament d'Alboraia per a garantir el correcte manteniment de l'accident geogràfic natural i retirar la vegetació invasora. Posats en contacte amb la regidora de Medi ambient de la localitat, Raquel Casares Dolz, ha explicat a Samarucdigital, que les actuacions s'havien sol·licitat, per por de les inundacions, protegir l'agricultura local i desfer-se de la canya invasora (Arundo donax), des de fa més de tres anys a la CHJ i que era ara quan la Confederació havia iniciat les obres.

Un mal moment per a actuacions d'aquest tipus.

El que és un despropòsit és el moment que la CHJ tria per a dur a terme aquestes actuacions en plena migració i l'època de reproducció de moltes de les aus que podem observar en aquest tram del barranc. Com explica SVO, en una nota de premsa: "A pesar que combatre les espècies invasores és obligatori per llei, cal tindre en compte els espais on s'ha d'actuar. En aquest cas, quan estem a punt de començar la primavera al Carraixet ja hi ha moltes espècies en ple període reproductor. Les fotges (Fulica atra) van començar a fer niu el 17 de gener i el 2 de febrer ja es veien exemplars covant. Altres més primerenques, com el gall de canyar (Porphyrio porphyrio), ja donaven menjar als seus pollets el 22 de febrer, i només estem esmentant algunes de les 141 espècies d'aus que acull el barranc del Carraixet i la seua desembocadura a Alboraia, al llarg de l'any."

 Màquines de la Confederació Hidrogràfica de Xúquer en la seua actuació a l'altura d'Alboraia

 La denúncia

La denúncia, davant els organismes abans esmentats, pressuposa un possible delicte ambiental per contravenir la Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell de 30 de novembre de 2009, sobre la conservació deles aus silvestres. En l'article 1 la mateixa Directiva estableix que la protecció va dirigida a "totes les aus que viuen en estat salvatge dins del territori de la UE sense excepció", és a dir, amb independència de si és en zona urbana o espai natural". La Directiva es refereix a la conservació de totes les espècies d'aus que viuen normalment en estat salvatge en el territori europeu dels estats membres en els quals és aplicable el Tractat. Tindrà com a objectiu la protecció, l'administració i la regulació d'aquestes espècies i de la seua explotació. La Directiva s'aplicarà a les aus, així com als seus ous, nius i hàbitats", i estant obligats tots els estats a mantenir les seues poblacions, així com la creació de zones de protecció. La Directiva passa a formar part del nostre ordenament intern mitjançant la Llei 42/2007, de 13 de desembre del Patrimoni Natural i la Biodiversitat en l'art. 54.1.

Per als denunciants, "el Barranc del Carraixet és una zona rica en biodiversitat que moltes de les aus que es troben en l'esmentada Directiva en el seu pas migratori nien en el llit del barranc, i que els treballs que ara s'estan duent a terme no respecten les mesures mínimes de protecció de les seues posades i pollets per a la regeneració d'aquestes espècies vulnerables, com el "Gall del canyar" (Porphyrio porphyrio) o els "Fotges" (Fulica atra), que van començar a fer nius fa a penes unes setmanes, i que després del pas de la maquinària han desaparegut". A més, segons els denunciants, no sols ha perjudicat els ocells, també s'han vist afectades altres espècies com a amfibis, rèptils i peixos que es troben en plena època de reproducció. Recorden, així mateix, que no seria la primera vegada que Espanya és multada per contravenir aquesta directiva.

Per això, els denunciants, exigeixen que es paralitzen de manera immediata els treballs de neteja que s'estan realitzant actualment en el Barranc del Carraixet (cosa que ha succeït hui) i que es responsabilitze a les persones que han dictat la resolució per a realitzar aquesta neteja de plantes invasores sense tindre en consideració les espècies d'aus i altres animals que es troben en plena època de migració i cria. A més de SVO, entre els denunciants es troben l'Asociación Abogados de Protección Animal y Medio Ambiente de la Comunidad Valenciana, Amigues del Carraixet, Acció Ecologista AGRÒ, Associació Cultura Macarella (Bonrepòs i Mirambell), La Cultural i Ateneu (Montcada), Col·lectiu Bóbila (Alfara del Patriarca), Per l'Horta, Roll de l'Ametler de Massarrojos, Associació Alter Cultura i Medi Ambient, Acció Ecologista Muntanyera del País Valencià, XR Valencia, Amics de la terra Valencia i Youth climate save València.

Hui dia sabem que l'actuació la demanda l'Ajuntament d'Alboraia i que l'executa CHJ, no sabem si amb el consegüent permís o vistiplau de la Conselleria de Transició Ecològica. Com diu SVO en la seua nota de premsa: "És decebedor que organismes estatals com la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i l'Ajuntament d'Alboraia que haurien de protegir la naturalesa, comencen treballs en zones ambientals valuoses sense una consulta prèvia als tècnics mediambientals o a les associacions naturalistes".

 Estat en el qual ha quedat el tram després de l'actuació.

L'estat de les aus

Aquesta polèmica sorgeix, a més, després que es publicara l'Informe de l'Estat les Aus en el Món. Un compendi de tot el coneixement ornitològic a escala global que, cada quatre anys, realitza BirdLife International, amb les aportacions a Espanya de SEO/BirdLife. L'informe alerta que s'està produint una deterioració de la conservació de la majoria de les poblacions d'aus, estant amenaçades una de cada huit aus en el món.

A més la investigació identifica les causes d'aquest declivi, entre les quals es troba el desenvolupament urbà, a més d'altres factors com: l'expansió i intensificació de l'agricultura, la tala d'arbres, les espècies exòtiques invasores i altres espècies problemàtiques, la caça, fonamentalment la il·legal, i el canvi climàtic.

Per a evitar aquest declivi hem de sensibilitzar-nos tots, i les primeres les institucions en l'àmbit local, que el futur de moltes espècies depén del correcte manteniment i conservació de zones d'alt valor ecològic i gran biodiversitat com el Barranc del Carraixet, on a més de les espècies esmentades habiten altres espècies com a garses i anàtids, moltes d'elles en estat vulnerable. Per això hem d'evitar actuacions d'aquest tipus amb maquinària que, a més de destruir hàbitat de la fauna, arrasa amb tot, sense distingir entre canya i canyís que no és invasor.


Etiquetes