Penyagolosa, una muntanya plena de vida

SEO/BirdLife i la Càtedra Diputació de Centres Històrics de la Universitat Jaume I de Castelló publiquen una unitat didàctica sobre Penyagolosa. Dirigida a professors i estudiants del primer cicle d'educació secundària, és de lliure accés i es pot descarregar en línia en les webs de SEO/BirdLife

Penyagolosa (1.813 m) i el cim Calderón (1837 m) són les dues muntanyes més altes de la Comunitat Valenciana. Penyagolosa, el gegant de pedra, és la muntanya emblemàtica de Castelló i alberga un dels paisatges més bells del nostre territori. No sols alberga una gran biodiversitat, també un gran patrimoni cultural. Ara SEO/BirdLife i la Càtedra Diputació de Centres Històrics de la Universitat Jaume I de Castelló publiquen una unitat didàctica sobre Penyagolosa. Dirigida al professorat i l'alumnat del primer cicle d'educació secundària, és de lliure accés i es pot descarregar en línia en les webs de SEO/BirdLife

Diverses tècniques pedagògiques a través de diferents opcions gràfiques i de text caracteritzen l'escenari. A més, mostra l'anàlisi d'aquest emblemàtic espai rural a través de fitxes de treball, glossaris i quaderns d'activitats, proposant activitats tant a l'aula com en camp amb l'objectiu que siguen els mateixos alumnes els intèrprets i transformadors del seu entorn analitzant les modificacions realitzades per l'home i fomentant el coneixement de la biodiversitat en el centre escolar.

Il·lustracions de la unitat didàctica

Al llarg de la unitat didàctica, s'estableix un itinerari progressiu d'aprenentatge basat en el reconeixement de les característiques naturals i culturals més notables del paisatge. Aquesta eina basa el seu plantejament en una aproximació conjunta objectiva i subjectiva entre els investigadors i la població local, però fonamentalment fomentant l'interés de l'alumnat i de les persones més vinculades al territori.

L'estudi del patrimoni local se centra en un punt de vista educatiu i, més concretament, en la dimensió patrimonial de l'educació. Els problemes actuals de la regió sobre l'abandó, la despoblació i la progressiva pèrdua de coneixements i béns culturals del passat, són el centre d'aquesta unitat educativa que busca potenciar la consciència cultural pel patrimoni local.

 Il·lustracions de la unitat didàctica

Conéixer la vida en una masia, acostar-se a la biodiversitat de l'entorn o endinsar-se en les transformacions del paisatge i els seus habitants de Penyagolosa al llarg de les estacions, són només algunes de les propostes de la unitat didàctica que a través de fitxes i exercicis pràctics donen a conéixer la riquesa d'aquest excepcional enclavament natural de Castelló.

Santuari de Sant Joan de Penyagolosa

Precisament el Ple del Consell ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i la diòcesi de Sogorb-Castelló per a la rehabilitació i restauració del conjunt patrimonial del santuari de Sant Joan de Penyagolosa durant l'exercici de 2021.

D'aquesta manera, es persegueix destacar el valor del conjunt monumental i recuperar l'hostatgeria per a dinamitzar l'atracció de visitants en un enclavament òptim, caracteritzat pel seu valor patrimonial, arqueològic, ecològic i etnològic.

Aquest santuari està format per un conjunt d'edificacions de finals del segle XIV. El nucli principal data de la segona meitat del segle XVI, mentre que l'església actual va ser edificada en el segle XVIII. Sant Joan de Penyagolosa va ser declarat BIC i monument historicoartístic en 1979 i és un dels focus d'atracció més importants de l'interior de les comarques de Castelló.

Per a fer-ho, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport aportarà 700.000 euros per a la primera fase de rehabilitació, que tramitarà la diòcesi de Sogorb-Castelló.

Etiquetes