Picaport (Plegadis falcinellus)

El picaport (Plegadis falcinellus) és ja part del paisatge dels aiguamolls valencians on ha experimentat un augment poblacional exponencial des de principis d'aquest segle.

El picaport (Plegadis falcinellus) té un aspecte inconfusible bec llarg i corb, tons marrons i vermellosos. En l'adult reproductor s'aprecien tons irisats, verdosos i rosats, en les ales i el dors. Hui aquest ibis forma part del paisatge dels aiguamolls valencians, se'ls pot veure volant en grans bàndols o menjant en els arrossars. El nom del seu gènere, Plegadis, procedeix de la paraula grega plegats, que significa «falç», en al·lusió a la forma corbada característica del bec d'aquests ibis.Una etimologia similar a la del seu nom específic, falcinellus, que és el diminutiu de la paraula llatina falx que també significa «falç».


El picaport és una espècie que en molt poc temps ha colonitzat nombrosos aiguamolls de la Comunitat Valenciana i de l'interior peninsular. Ha criat en Doñana almenys des de fins del segle XVIII, però va ser exterminat com a reproductor habitual a principis del XX. Després, al nostre país es donen registres aïllats fins als noranta, quan de manera limitada colonitza l'Albufera de València (1993 dues parelles). A la fi d'aquesta dècada s'instal·la en Doñana i el delta de l'Ebre. Des de llavors Espanya ha experimentat un fort creixement poblacional.

Les poblacions ibèriques són residents i en els aiguamolls Valencians, des de Santa Pola en Alacant a la marjal d'Almenara, es poden veure durant tot l'any. Aprofitant la important capacitat de vol, els picaports emprenen llargs viatges cap al centre i nord d'Europa. Els picaports que observem en l'Albufera amb anella de lectura a distància procedeixen de les principals colònies del Mediterrani occidental: La Camarga (França), Delta de l'Ebre (Tarragona) i Doñana (Sevilla). Fora de l'època de cria, els ocells es desplacen al llarg de la ruta que passa per aquestes regions, fent ús dels arrossars collits per a alimentar-se d'invertebrats, amfibis i llavors que queden entre els restolls. 

A la Comunitat Valenciana és el parc natural de l'Albufera on es donen les majors concentracions amb poblacions hivernant de més de 4000 individus i al voltant de 400 parelles reproductores. Els ocells nascuts en l'Albufera, el programa de marcatge de la qual és més recent i amb menys informació de moment, semblen seguir aquest mateix patró de desplaçaments, amb lectures durant l'hivern en els aiguamolls del sud de la península, com Doñana o marenys de Cadis.

Els ous que posa el picaport són d'un color blau verdós.

Les posades consten de tres a sis ous, de color blau brillant, incubats durant 21 dies per tots dos sexes, majoritàriament per la femella. Els pollastres són cuidats per tots dos pares, un dels quals està sempre present durant els primers cinc dies. Romanen en el niu al voltant d'un parell de setmanes, i després comencen a explorar les branques de voltant, però tornen al niu per a ser alimentats. El seu plomatge es desenvolupa en uns 28 dies, però estan en el niu o els voltants uns 50 dies, quan l'abandonen amb els seus pares per a accedir a les zones d'alimentació. La gran majoria vola a mitjan juny, encara que el període de nidificació pot estendre's fins a mitjan agost.


Etiquetes