Pinsos 100% ecològics per a aqüicultura ecològica

La UPV ha liderat durant els últims tres anys el primer projecte científic desenvolupat a Espanya per a l'obtenció de pinsos per a aqüicultura ecològica. El projecte s'ha dut a terme amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat -pertanyent al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic-, i ha sigut cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través del Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal, ha liderat el primer projecte científic a Espanya per a desenvolupar pinsos 100% ecològics per a aqüicultura. Al llarg de tres anys de treball, s'han obtingut els primers pinsos d'aquestes característiques per a l'alimentació de truites i orades -les principals espècies d'aqüicultura ecològica a Espanya- i de gambeta o llagostí Litopenaeus vannamei, l'espècie de més valor en l'aqüicultura mundial.

"Hem aportat el nostre granet d'arena per a eliminar la dependència de la farina de peix de captura, per a fer de l'aqüicultura ecològica una activitat més sostenible", destaca Miguel Jover, coordinador del projecte i investigador del Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat-ICTA de la UPV. En el seu estudi, els investigadors de la UPV han analitzat la incorporació de diferents ingredients ecològics d'origen animal, farines de peix, i proteïnes animals, avaluant al mateix temps diferents formulacions.

En el cas dels llagostins, el primer assaig va començar el mes d'agost passat amb exemplars d'1 gram alimentats amb farines vegetals ecològiques, com a farina d'insecte, farina de subproductes de truita i porc ibèric, sent aquests dos últims els que millors resultats van oferir. En el de les orades, en l'assaig durant la fase d'engreixament les alimentades amb farina de peix van ser les que més van augmentar de pes, per damunt de les quals es van alimentar amb fonts proteiques ecològiques de truita, insecte i ibèric. I en el de les truites, que van quadruplicar el seu pes inicial aconseguint una mitjana de 250 grams, "en aquest cas, els pinsos que van donar millors resultats van ser els que contenien farina de peix, però la mescla de subproducte de llobarro ecològic i ibèric van donar un creixement molt acceptable, que obri grans possibilitats", apunta Miguel Jover.

En el seu treball, en cadascuna de les espècies, el Grup d'Aqüicultura i Biodiversitat-ICTA de la Universitat Politècnica de València va analitzar també els enzims digestius, la digestibilitat dels pinsos, qualitat organolèptica, histologia i composició corporal."Els resultats obtinguts en aquests tres anys de treball han sigut positius. És cert que el sector de l'aqüicultura ecològica a Espanya es troba encara en un moment incipient i que en els últims anys, a causa de les crisis econòmiques, la producció ha disminuït dràsticament, així i tot amb aquest projecte hem tractat d'aportar solucions als pinsos ecològics per a fer-los independents de la farina de peix, contribuint així a la sostenibilitat d'aquest sector al país", conclou Miguel Jover.

El projecte s'ha desenvolupat amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat -pertanyent al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic- a través del Programa Plenamar, i ha sigut cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).


Etiquetes