Pintant de verd les platges de Sagunt

El passat dissabte, 19 de desembre, la Colla Verda va acomiadar el 2020 amb la tercera plantació dunar a la tardor. On? Doncs, a la platja de Corinto, on el projecte de voluntariat mediambiental de l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre, València) i Acció Ecologista-Agró treballa des de 2017 per a “construir” un nou muntanyar, nom que reben les dunes en este racó del nostre litoral. A més a més, esta tardor la Colla Verda també ha convocat una plantació de flora dunar en la platja del Port de Sagunt i una altra en la de Malva-rosa.

Millorar l'estat de conservació dels ecosistemes dunars fomentant la seua biodiversitat, per a protegir així el nostre litoral de l'erosió. Especialment després del pas de Glòria, un temporal que va evidenciar la fragilitat de les nostres platges davant dels nous impactes del Canvi Climàtic. Aquest ha sigut el repte que s'ha marcat aquesta tardor la Colla Verda, el projecte de voluntariat mediambiental de l'Ajuntament de Sagunt i Acció Ecologista-Agró.

Amb aquest repte, la Colla Verda ha convocat tres plantacions a la vora de la mar aquesta tardor. La primera, el dissabte 24 d'octubre a la platja del Pantalà del Port de Sagunt. A diferència d'altres platges saguntines, la del Pantalà, en estar ubicada al nord del port industrial, acumula sediments i va en augment. Per això té tanta arena i unes dunes relativament grans.

Voluntari de la Colla Verd. Foto: AE-Agró

Tanmateix, segons Acció Ecologista-Agró. "La vegetació dunar d'aquesta platja encara té prou marge de millora. Per això, la Colla Verda treballa de valent des de fa anys per a reforçar i diversificar la presència de flora dunar en aquest racó del litoral saguntí. I, pam a pam, ho estem aconseguint gràcies a plantacions com la del passat 24 d'octubre."

La segona cita de la tardor de la Colla Verda amb les platges de Sagunt va ser el dissabte 7 de novembre, quan vam protagonitzar una plantació a la platja de Malva-rosa. Concretament, en la zona ubicada al costat nord de la Gola de Quartell, on han iniciat la "construcció" d'un nou muntanyar sobre una mota alçada amb sediments de la mateixa gola.

Voluntaris de la Colla Verd. Foto: AE-Agró

Finalment, la tercera i última plantació de la tardor va ser el passat dissabte, 19 de desembre, a la platja de Corinto, on la Colla Verda va començar en 2017 a "construir" un muntanyar sobre altra mota alçada també amb sediments de la Gola de Quartell. Però, en aquest cas, en el vessant sud de la gola. Els resultats d'aquesta restauració dunar ja estan donant els seus fruits. De fet, l'objectiu de la plantació del passat dissabte era consolidar i ampliar este nou muntanyar fins a l'Avinguda de les Salines.

Amb esta tercera plantació dunar, la Colla Verda tanca un any 2020 durant el qual el projecte de voluntariat mediambiental de l'Ajuntament de Sagunt i AE-Agró també ha treballat de valent per a millorar, conservar i difondre la biodiversitat de la Marjal dels Moros. Precisament, la Marjal dels Moros serà l'espai natural on la Colla Verda realitzarà la seua pròxima campanya de voluntariats hivernals.

Voluntaris de la Colla Verd. Foto: AE-Agró

Etiquetes