Plantes per al Nadal

El grévol, el vesc, la molsa, el galzeran i en general diverses espècies de coníferes entraran a les nostres cases per a acompanyar-nos durant el Nadal. Hem de tindre en conter que en moltes ocasions aquestes espècies han sigut collides il·legalment del bosc, i per tant manquen de papers oficials que certifiquen el seu origen. Per tant està a les nostres mans frenar l’empobriment del bosc.

Des de fa segles el bosc ha sigut el rebost dels valencians a l’hora d’abastir-se de les matèries primeres més imprescindibles. Hem necessitat els elements del bosc per a obtenir fusta dels arbres per a la construcció, per a calfar la llar i cuinar els aliments, per a fer carbó, per a caçar, per a collir les plantes medicinals remeieres ...Però al bosc també creixen les plantes màgiques que han forjat les nostres tradicions, els principals mites i les creences. Alguns d’aquests arbres i plantes estan vinculats a l’època nadalenca.


És el cas del grévol (Ilex aquifolium) que llueix els fruits rojos justament durant el Nadal. També passa amb el vesc (Viscum album). Una planteta hemiparàsita que mai trobarem al sol del bosc sinó a les copes dels arbres perquè creix a les branques dels pins rojos i pinasses. Durant els mesos de novembre, desembre i gener la planta dona uns fruits brillants, blancs i translúcids que alimenten algunes aus forestals, precisament quan escasseja el menjar. La molsa (Bryophyta) és altra planta que en els darrers anys han entrat a les nostres cases per una tradició nadalenca mal entesa. Al bosc les catifes de molsa són importantíssimes per a mantenir l’ecosistema. Les molses retenen aigua i alliberen humitat, protegeixen de l’erosió i tal vegada el més important i desconegut és que contribueixen a la formació del sol. Per tant les molses ha de continuar atapeint les zones més fresques, humides i ombrívoles dels nostres boscos. Els betlems es poden adornar amb altres elements que no destruesquen la principal catifa del bosc.

Pel que fa al galzeran o també anomenat cirerer de betlem (Ruscus aculeatus) és altra planta utilitzada al Nadal com a element decoratiu a causa de l’atracció que sentim pels seus fruits rojos, com també ocorre amb el grévol. L’avet (Abies alba), el pi roig (Pinus sylvestris), la pícea (Picea abies) i moltes altres espècies de coníferes s’utilitzen com arbres de Nadal.


Algunes d’aquestes plantes, arbustos, arbrets i arbres han hagut ha de ser protegits per la febra comercialitzadora que ha suposat arrasar el bosc d’aquestes espècies per tal de vendre-les al Nadal. És molt important que el Nadal no es convertisca en enemic de les nostres plantes silvestres. Hui en dia existeixen plantacions específiques de totes aquestes espècies destinades al consum nadalenc, per tant, hem de demanar el certificat d’origen de les nostres plantes nadalenques per a tindre unes festes el més natural i sostenibles que siga possible.

Etiquetes