Platges i sostenibilitat

El programa 36 del Samarucdigital parlarà de platges i sostenibilitat. Coneixerem les platges des del punt de vista geològic i biològic i ens preguntarem si seríem capaços de renunciar a dies de platja pel bé del medi ambient.

A LA CARTA À Punt

La imatge de les platges plenes a vessar de gent estesa o aquella altra de la platja buida que, una volta la gent se’n va, queda plena d’estris dels visitants. Davant de situacions com aquesta, se’ns fa difícil imaginar una platja que puga ser sostenible. Tot i això volem saber si hi ha maneres de fer possible aquesta conjugació. També, com és natural, de nosaltres, els éssers humans. Seríem capaços de renunciar a dies de platja pel bé del medi ambient? Arribarem a limitar l’accés a les platges?

Platja de la Devesa del Saler

Entrevista a Eulàlia Sanjaume

Conversarem amb Eulàlia Sanjaume, professora del Departament de Geografia de la Universitat de València i experta en geomorfologia. Des de fa anys, estudia tant els diferents sistemes dunars com la línia de costa valenciana, com es degrada la sorra, quin paper juguen les dunes, de quina manera hem degradat la costa construint en la primera línia. Eulàlia ens assegurava que les imatges que té de quan començava a investigar ben bé podrien qualificar-se de fotoarqueologia, perquè bona part del paisatge ha desaparegut. Caldrà demanar-li quines coses estem a temps de solucionar i quines altres hem de donar per perdudes.

Eulàlia Sanjaume, professora de la Universitat de València i experta en geomorfologia

Entrevista a Gabriel Soler

Gabriel Soler és doctor en Ciències Biològiques i director científic de l’Institut d’Ecologia Litoral, una fundació sense ànim de lucre que investiga, treballa i col·labora amb altres institucions acadèmiques i administratives per a mantindre i millorar el litoral valencià. Entre d’altres, fan les campanyes de control de meduses, anàlisi de la qualitat de l’aigua de la mar o programes d’educació ambiental. A més a més, du a terme projectes de col·laboració nacionals i internacionals. Gabriel ens posarà al dia de l’estat de les platges, així com dels problemes principals als quals s’enfronten per preservar el litoral valencià.

Gabriel Soler, director científic de l'Institut d'Ecologia Litoral

Entrevista telefònica a Noelia Sosa Puig

Noelia Sosa Puig és oceanògrafa i secretària de l'associació IDEMAR Belharra, una associació sense ànim de lucre per a la recerca, divulgació i educació marina, situada a València. Se sosté gràcies a l'esforç i dedicació altruista de biòlegs i oceanògrafs que dediquen íntegrament el seu temps a treballar per tal d'arribar a ser la primera plataforma social marina.

Logo del projecte Belharra de IDEMAR Belharra

Tertúlia amb Eulàlia Sanjaume i Gabriel Soler

Parlem amb els nostres convidats de termes generals de les platges valencianes. Si en cada programa hem vist com és de complicat compaginar l’ús de la natura amb la seua protecció, en el cas de les platges la complicació augmenta al màxim quan reben una gran quantitat de gent que no coneix l’entorn ni la vàlua d’allò que trepitja. En el programa de hui intentarem conèixer els problemes i les possibles solucions que envolten les nostres platges.

Platja de la Devesa del Saler

Tweet sonor

Ferran Dalmau ens durà com cada setmana el 'tweet sonor', on planteja dades i reflexions sobre el tema del programa en 60 segons.

So de la natura

El so de la natura ens acostarà el medi ambient a les ones d'À Punt amb sons d'animals o espais naturals. Què escoltarem hui al Samarucdigital?


Etiquetes