Preservar els nius i l'èxit reproductor del corriol menut en la Desembocadura del Millars

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars llança una campanya de conscienciació del corriol menut per mitjà d'un vídeo. Aquesta au de plomatge cridaner i cosina germana del corriol camanegre és una de les limícoles més representatives del paratge de les Goles juntament amb la camallonga

El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars format pels ajuntaments d'Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana s'ha marcat com a un objectiu important d'aquest final de primavera i inici de l'estiu de 2021, preservar els nius i l'èxit reproductor del corriol menut (Charadrius dubius) o corriolet al paratge fluvial mentre dure l'època de cria. Aquesta xicoteta au limícola, de bec curtet, moviments fugissers i plomatge ben cridaner, cria a les dunes d'arena i pedra de la platja de les Goles del Millars. El corriol menut inicia el període de reproducció al mes d'abril i l'allarga fins al setembre encara que la majoria de parelles trien el mes de juny per pondre els ous, covar-los i criar els pollets. 

 Corriol menut (Charadrius dubius) o corriolet

Aquesta espècie de xicotet limícola tria zones obertes de platja que barregen pedres amb grava i arena per a fabricar el niu. També sol utilitzar vores arenoses de marges de rius i de llacs. Els corriols menuts fabriquen una xicoteta concavitat envoltada per matèria vegetal i pedretes. La femella sol pondre 4 ous que passen bastant desapercebuts i camuflats amb l'entorn. La incubació dels ous sol durar uns vint-i-cinc dies. El fet que inicien la reproducció al mes de juny entra en conflicte amb l'ús que fan centenars de banyistes de la platja.

L'amenaça més important que pateix aquesta limícola és l'alteració i eliminació de l'hàbitat.

Segons la Societat Espanyola d'Ornitologia, SEO-Birdlife, l'amenaça més important que pateix aquesta limícola és l'alteració i eliminació de l'hàbitat. També cal afegir com a causa destacada les molèsties provocades pels usuaris de les platges que accedeixen a qualsevol lloc de la platja. La depredació provocada per rates, gossos, raboses i porcs senglars també altera la població de corriols menuts. En l'actualitat aquesta au és considerada com d'interés especial al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades. El Consorci gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha preparat un vídeo curt per a conscienciar els usuaris de la platja de la importància de conservar aquesta au i també algunes recomanacions per tal d'evitar molèsties a l'espècie. Els corriols utilitzen un lloc molt concret de la platja que en cap moment entra en conflicte amb l'espai que utilitzen els banyistes. Per tant és molt important deixar l'espai interior de la platja per als corriols i sobretot no dur el gos solt a la platja, ja que podrien depredar els nius o menjar-se els polls.


Cartells informatius per a avisar de la presència del corriol menut

El Servei de Manteniment del Consorci riu Millars i la Guarderia rural va renovar fa uns mesos la instal·lació dels cartells informatius ubicats al llarg dels 1,2 quilòmetres de costa per avisar els usuaris de la platja de la presència dels corriols menuts. Els cartells se situen a una distància aproximada d'uns 50 metres cadascun. El primer cartell ubicat al nord està posat a l'accés de la platja sud d'Almassora perquè els banyistes i altres usuaris poden veure'l de seguida. El cartell instal·lat més al sud, en el terme de Borriana, es troba ubicat en l'accés de la platja de la Pola. La guarderia rural del Consorci riu Millars després dels censos que realitza anualment de l'espècie indica els llocs exactes on han d'anar clavats les pancartes informatives que solen coincidir amb els llocs aproximats on anys enrere han criat els corriols menuts. Concretament són espais que barregen pedres, grava i arena de la platja.


Etiquetes