Projecte Belharra, a punt per a salpar

El projecte Belharra va nàixer l'any 2014 després que un grup de biòlogues i oceanògrafes adquiriren el veler del mateix nom pel simbòlic preu d'1 euro. Els propietaris tan sols posaren una condició: s'havia d'utilitzar en benefici de la investigació marina. Tres anys després el Belharra està preparat per a fer-se a la mar. Únicament falta l'última espenta econòmica del públic per equipar de seguretat l'embarcació. Les donacions es poden fer a través d'un crowdfunding dissenyat en la plataforma Verkami.

Belharra a més de ser el nom d'una espectacular ona que es forma a l'entrada de la població basque-francesa de San Juan de Luz o Sokoa en euskera és el nom d'un veler de 14 metres d'eslora i d'un projecte associat a l'embarcació. La història del Belharra és tan llarga com sorprenent. La Notre Dame va ser el primer nom que va tindre. Amb eixa denomicació tan monumental i catedralici va fer la volta al món. Va arribar a llocs tan llunyans com la Polinèsia francesa, Martinica o el regne de Tonga a Oceania. L'any 2005 va ser batejat de nou amb el nom de Belharra pels seus propietaris d'aleshores, el matrimoni francés Marie i Christophe Maitre. Amb el Belharra pretenien arribar fins a l'Antàrtida, ja que es tractava d'un veler sobradament preparat per a la navegació transoceànica. Uns anys més tard els propietaris decideixen donar-lo a algun projecte singular de caràcter no lucratiu. El professor de nàutica i navegant Iñaki Urkia s'interessa per l'oferta i l'ofereix a un grup d'antics estudiants de Biologia Marina de la Universitat de València agrupats en l'associació Bioblau a més d'altres col·lectius. 

Noelia Sosa, Pau Fortea, Lucia Moreno i Uxue Urkia

IDEMAR: investigació, divulgació i educació marina

L'associació IDEMAR Belharra, amb seu a València, es dedica a la investigació, la divulgació i l'educació marina. Els seus objectius són oferir una plataforma social per a la investigació marina, promoure activitats d'educació i divulgació científica entre la ciutadania, donar a conéixer el patrimoni subaquàtic del litoral mediterrani valencià, conscienciar a la societat sobre la importància de conservar el medi marí i fomentar un apropament a la mar mitjançant activitats educatives i lúdiques dirigides a gent joves i a famílies.

L'última onada

L'associació ha encetat recentment un crowdfunding en la plataforma Verkami anomenat Una milla por el Mediterráneo!, per tal de donar una última espenta econòmica al projecte. Els promotors necessiten 12 000 € per dotar l'embarcació dels elements de seguretat necessaris i fer-li els treballs de varador. L'última onada de solidaritat farà que l'embarcació Belharra torne a solcar el Mediterrani. 

Etiquetes