Projecte Emys retira del medi natural 164 exemplars de diferents espècies invasores

Del 22 al 29 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha viatjat fins a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València) per a estudiar, defensar i conservar la seua població de tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa). Enguany, esta iniciativa de ciència ciutadana ha comptat amb l’ajuda d'una trentena de voluntàries que, malauradament, no han localitzat cap tortuga autòctona en esta xicoteta, però valuosa zona humida.

Des de 2011, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró realitza el seguiment de la població de tortugues autòctones de la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell (Horta Nord, València), zona humida on tenim dues espècies autòctones: la tortuga d’estany europea (Emys orbicularis) i la tortuga d’aigua ibèrica (Mauremys leprosa).

A pesar de l’esforç de les 30 voluntàries que han participat en les tres jornades de cens i seguiment convocades este mes de juliol, no s’ha aconseguit capturar cap exemplar d'E. orbicularis o M. leprosa en els cinc mornells instal·lats a la Marjal de Rafalell i Vistabella. Tampoc cap tortuga de florida

 Voluntaris Projecte Emys AE-Agró

Estos resultats, més que indicar-nos l'absència de tortugues en l'ecosistema, potser reflectixen el període d'estivació, amb què ha coincidit l'edició 2022 i que manté pràcticament al 50% dels individus inactius i semisoterrats. Per obtenir informació sobre les poblacions existents caldria fer un altre seguiment durant la tardor, abans de la hibernació, o bé esperar a l'any següent.

Espècies exòtiques invasores (EEI)

No obstant, del que sí que ha quedat constància és de la presència d'altres espècies invasores en la marjal. En total s’han localitzat i retirat del medi 120 carrancs rojos americans (Procambarus clarkii), 42 perca sols (Lepomis gibbosus), 1 carpa (Cyprinus carpio)  i 1 carpí (Carassius carassius). 

Esta temporada, el Projecte Emys en Rafalell ha sigut coordinat per l’equip d’AE-Agró del Tancat de la Pipa i, a més a més del suport de la Generalitat, hem comptat per segon any consecutiu amb el de Caixa Popular i, com en edicions anteriors, també amb el de les dues administracions implicades en el projecte del Tancat de la Pipa: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i l’Ajuntament de València.


Recordem que a banda de Massamagrell, durant 2022 el Projecte Emys d’AE-Agró ha viatjat al Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal d’Almenara, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera d’Albalat de La Ribera, el Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva, la llacuna gran de Montserrat, Moncofa, Begís i Jalance.

La setmana que ve, esta iniciativa de ciència ciutadana, tornarà a les llacunes de Montserrat i, per primera vegada enguany, al barranc del Carraixet per a estudiar i protegir les seues poblacions de tortugues autòctones. 


Etiquetes