Projecte Mussols, la recuperació dels habitants de la nit

65 rapinyaires nocturns han sigut recuperats gràcies al projecte Mussols. Una iniciativa de la Societat Valenciana d’Ornitologia que ajuda a reintroduir estos animals en espais de l’Horta de València, els Serrans i la Foia de Bunyol. SamarucDigital ha comprovat en què consisteix el projecte.

Cau la nit a Benifaraig una pedania de València. En una alqueria envoltada de camps de cultiu i una establia de cavalls, Valentí i Yanina, dos voluntaris del Projecte Mussols, ltransporten una caixa de cartó. Dins viatgen dos òlibes o òbiles (Tyto alba),. Són cries amb unes setmanes de vida procedents del Centre de Fauna de la Generalitat, a la Granja del Saler. Allí arribaren després de quedar-se sense pares, i ser localitzades abandonades en el niu. Ara els voluntaris les ajudaran a tornar a viure en llibertat, però ho fan a poc a poc.

Després de mesurar-les i pesar-les, introdueixen les òlibes (o òbiles) dins una caixa niu a l’alqueria de Boquera de Benifaraig que a partir d’ara serà la seua nova llar. Seguiran la seua evolució proporcionant-los aliment fins que les joves cries escapen el vol i siguen totalment autònomes. És el que anomenen mètode del “hacking”, un sistema que ha permés tornar amb èxit al medi natural 65 exemplars de rapinyaires nocturns (bàsicament òlibes i mussols comuns) des de 2012, dins un projecte que va iniciar la  Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO) i que s’ha implantat a l’Horta de València, la Foia de Bunyol i els Serrans.

Els majors combatents contra els rosegadors

La idea es contribuir a recuperar les poblacions d’estos habitants de la nit en zones d’horta, aprofitant els seus caus naturals en masies o altres construccions normalment situades prop de camps de cultiu. D’esta manera es recupera la biodiversitat i l’equilibri natural amb la presència d’uns animals que són els majors combatents contra els rosegadors. Una parella d’òlibes pot consumir perfectament 2000 ratolins a l’any.

Pepe, el propietari de la masia de Boquera (un edifici amb més de 100 anys d’història), coneix sobradament l’ajuda extra que aporten els rapinyaires nocturns als llaurador en la defensa de les seues collites a l’horta, on treballa com ho feren els seus avantpassats . Per això està encantat de col.laborar en un projecte  que continua donant bons resultats.

Etiquetes